Slik pleier du bilbatteriet ditt

Slik pleier du bilbatteriet ditt

Vi trenger alle kjærlighet - det gjelder også batteriet i bilen din. Bilbatteriet varer vanligvis i 4–5 år, men hvis du tar godt vare på det, kan du forlenge levetiden. I vårt sortiment finner du alle verktøy og produkter du trenger for å ta vare på batteriet ditt, f.eks. batterilader og batteripol- og kabelskorengjøring.

Batteripleie: lading og rengjøring

Batteriet virker best når det brukes regelmessig, siden batteriet tappes når det ikke brukes. Om vinteren kan det hende du trenger å lade batteriet jevnlig, da varmeapparatet og andre tilbehør i bilen bruker batteristrøm, og korte kjøre turer ikke er tilstrekkelig for å lade det opp igjen.

Når du skal lade batteriet, trenger du naturligvis en batterilader. Hos oss finner du garantert en lader som passer til ditt batteri. Husk på å kontrollere at laderen leverer samme samme spenning som batteriet.   

Hold batteriet rent gjennom å holde det tørt, og rengjør batteripolene og kabelskoene for å fjerne belegg og korrosjon. Fuktighet og smuss kan lede strøm til toppen, noe som fører til høyere selvutladning.

Hvis batteriet har hette eller avtakbart deksel for hver celle, kan du kontrollere væskenivået. Det skal være cirka 5–10 mm over blyplatene. Etterfyll batterivann, ved behov, men ikke fyll for mye. Hvis batteriet blir for fullt, vil det slippe ut vann neste gang det lades!

NB! Du må aldri håndtere batterier i nærheten av åpen ild eller gnister. Syren i batteriet vil raskt skade klær, og hvis du får den i øyet, kan den forårsake alvorlige skader. Batterier skal lades på et sted med god ventilasjon.

Oppbevaring av batterier

Et batteri som bare brukes i deler av året, for eksempel i en båt eller motorsykkel, trenger regelmessig vedlikehold. Men først må vi finne et egnet sted å oppbevare batteriet på. Det beste stedet er et tørt og kjølig rom med temperatur på rundt 15 grader. Hvis det blir kuldegrader, kan et tomt batteri fryse og sprekke.

Før oppbevaring må batteriet lades helt opp, og det må også lades opp cirka annenhver måned. Da vil ikke batteriet tømmes helt, og det er også klart til bruk etter lagring.

Til batterier som bare brukes i deler av året, er en smart batterilader et supert tilbehør. Den går automatisk over til vedlikeholdslading når batteriet er fulladet. Du slipper å huske å lade batteriet med jevne mellomrom.

Batterispenning når batteriet ikke har noen belastning som indikerer ladenivået:

  • Spenningen uten belastning hos et fulladet batteri er ca 12,7 V
  • Spenningen uten belastning hos et batteri som er ladet til halvparten er ca 12,2 V
  • Spenningen uten belastning hos et utladet batteri er ca 11,7 V

Relaterte artikler

Slik skifter du hjul selv

Slik skifter du hjul selv

Det er ingen kunst å gjøre jobben selv, og det behøver ikke ta lang tid dersom du har riktig utstyr. Samtidig får du en god mulighet til å sjekke tilstanden på dekkene du tar av, og de du legger på. Les mer her >>

Spar penger på vinterklar bil

Spar penger på vinterklar bil

Kalenderen viser at det er tid for å gjøre bilen vinter-klar. Gjør jobben selv og spar tusenvis. Biltema hjelper deg.

Tips til god sikt

Tips til god sikt

God sikt er essensielt både for kjørekomfort og sikkerhet, og da må frontruten være ren. Da er det noen grunnleggende tips du må følge – og én tabbe du bør unngå. Les mer her >>