Syv klassiske maletabber

Syv klassiske maletabber

Det er helt klart overkommelig å male huset selv. Men da bør du unngå å gjøre disse tabbene. Huset er kanskje det mest verdifulle du har, bare slått av liv og helse. Det er viktig å ta vare på alle disse tre tingene når du velger å male huset selv. Derfor bør du unngå disse vanlige feilene når du skal male:

Tabbe 1: Male på dårlig og skittent underlag 

Det er viktig at du fjerner løs maling ved hjelp av skrape og børste. De rene flekkene må grunnes før du maler dem. 

– Hvis du ikke fjerner løs maling, risikerer du at den nye malingen løsner og faller av etter kort tid, sier Frode Jørgensen, malingsekspert hos Biltema. 

Derfor bør du rengjøre fasaden grundig, slik at du er sikker på at underlaget er rent. Skyll først veggen med vann, påfør fasadevask med en høytrykkssprøyte, og vask veggen med en vaskebørste. Avslutt med å skylle med vann igjen. 

– Fasadevask er sterke saker, så bruk hansker og vernebriller, og beskytt vinduer og planter, sier Jørgensen. 

Tabbe 2: Velge feil maling 

Både beis og maling kan gi huset fullverdig beskyttelse i mange år. Men det er stor forskjell på de forskjellige produktenes kvalitet og holdbarhet. Hvis du velger riktig, kan det hende du slipper å male huset igjen før det har gått 15 år. 

– Det er også viktig at malingen oppfyller kravene til funksjonalitet, miljø og helse. De dyreste alternativene er ikke nødvendigvis de beste, og det finnes veldig gode vannbaserte løsninger, sier Jørgensen. 

Vår utendørsmaling

Tabbe 3: Male på vått underlag 

La fasaden tørke i minst ett døgn etter at du har vasket den. Overflater som ligger i skyggen, tørker saktere enn overflater som ligger i solen. Hvis du har det for travelt, risikerer du å stenge fuktigheten inne i veggen. Resultatet kan bli skader og flassing. 

– Det beste er å kontrollere med en fuktmåler. Fuktighetsnivået i treverket må være under 18 prosent før du begynner å male, sier Jørgensen. 

Du må heller ikke male i regnvær. 

Tabbe 4: Søle maling overalt 

Legg ut beskyttende plast på terrassen. Bruk maskeringstape for å beskytte vinduer og andre flater du ikke vil at det skal komme maling på. Du bør også ha noen mindre pensler, slik at du kan male nøyaktig rundt vinduene. 

– Hvis du likevel er uheldig og søler vannbasert maling, kan du skylle den bort med vann. Men gjør det raskt, slik at malingen ikke rekker å tørke, sier Jørgensen. 

86206

Tabbe 5: Falle ned fra stigen 

Hver sommer havner mennesker på sykehus etter å ha falt ned fra stiger. Hvis du skal arbeide i høyden, må du forsikre deg om at stigen står stabilt og ikke kan begynne å gli. Hvis du er usikker, bør du ha noen som kan holde stigen fra du klatrer opp til du er nede igjen. 

– Et alternativ er å feste penselen eller rullen på et teleskopskaft. Det gjør at du kan nå flere meter opp på veggen. Da slipper du å klatre så mye i stiger. 

Tabbe 6: Male i direkte solskinn 

Hvis du maler i direkte solskinn, kan malingen tørke for fort, og da risikerer du å få flekker på veggen. Det beste malerværet er når det er overskyet og temperaturen er 7–8 grader. 

– Hvis du likevel må male i stekende sol, må du skjerme med seilduk/stoff, en markise eller noe annet, sier Jørgensen.  

Tabbe 7: Bruke for mye maling 

Det är frestande att stryka på mycket färg för att vara på den säkra sidan. Men det kan få motsatt effekt.

– Måla då hellre med flera tunna strykningar. Börja högst upp och arbeta dig neråt. Målar du med roller är det en fördel att gå över ytan med en pensel efteråt. Då undviker du både rinnande färg och får ett fint, naturligt uttryck, säger Frode Jørgensen i Biltema

Relaterte artikler

6 fargerike tips når du skal male huset

6 fargerike tips når du skal male huset

Her forteller vi om seks ting du bør tenke på når du skal male utendørs.

Mal båten

Mal båten

Å male båten kan være en god idé, og med litt øvelse og DIY-innstilling kan du enkelt få et veldig bra resultat!

Tips for orden i hjemmet

Tips for orden i hjemmet

Her deler vi noen praktiske løsninger for mer orden i hverdagen!