Slik gjør du hagen din klar til våren!

Snart legger vi vinterens kalde dager og frostnetter bak oss. Og vi nærmer oss de først etterlengtede vårdagene! Da er det endelig på tide å pusle i hagen igjen og gjøre den klar til en blomstrende vår og en grønn og frodig sommer.

Men hva bør du begynne med for å forberede hagen på best mulig måte? Her ser vi nærmere på ting du kan gjøre i vårmånedene.

Mars

84631

I mars er det fortsatt ikke helt vår i store deler av landet. Det betyr at været varierer mye, og det kan av og til være vårvær, for deretter å bli kaldt og vinter igjen. Dette fenomenet kan føre til problemer for enkelte planter som begynner å vokse i vårsolens stråler, for deretter å fryse når temperaturen plutselig synker. Ett tips er derfor å beskytte plantene mot vårsolens sterkeste stråler ved hjelp av jutevev eller tykk fiberduk.

Gressplenen

Plenen har sannsynligvis fått litt juling i løpet av vinteren, og den kan inneholde en del mose. Derfor kan den trenge litt ekstra næring og omsorg om våren. Vanligvis er mars en måned med litt for ustabil temperatur til å begynne å så nytt gress, men du kan gjøre plenen en tjeneste ved å rake bort barnåler og løv som har falt i løpet av vinteren. Da løsner du opp plenen, og du kan fjerne en del mose som har begynt å vokse. Hvis du har veldig mye mose i plenen, kan det hende du må bruke et spesialmiddel mot mose, som du vanner ut over plenen.

Beskjær eple- og pæretrær

I mars er det på tide å gi eple- og pæretrærne litt ekstra kjærlighet, slik at de får de beste forutsetningene for å blomstre og produsere saftige frukter om sommeren. Når du beskjærer frukttrærne dine, gir du dem muligheten til å vokse seg kraftigere, og siden du fjerner greiner, når også solens stråler bedre ned til fruktene.

Våre beskjæringsverktøy

April

84633

April

I april har telen forsvunnet fra bakken de fleste steder, vårblomstene har begynt å titte frem, og solen varmer litt mer enn den har gjort tidligere. Husk å fjerne løv og gamle planterester fra bedene, og klargjør jorden med kugjødsel. Kanskje er det på tide å finne frem utemøblene også?

Gressplen

Luft plenen og fjern mosen ved hjelp av en jernrive, eller bruk en effektiv vertikalskjærer. Gjødsle deretter med hønsegjødsel eller plengjødsel, slik at plenen kan vokse og bli grønn. Mangler det gress enkelte steder på plenen? Rak jorden og så nytt gress nå som våren er her.

Alt innen plantenæring

Beskjæring

Bærbusker og prydbusker har ekstra godt av å beskjæres og tynnes om våren, slik at det blir plass til nye skudd. Det er viktig at du gjør dette før sevjen stiger for mye. Sevje er den næringsrike væsken som transporteres både fra oversiden, fra blader og barnåler, og fra undersiden, fra røttene. Denne transporten øker jo lenger inn i våren og sommeren vi kommer.

Grønnsaksåkeren

Har du en egen grønnsaksåker i hagen? Gratulerer!
I april er det nemlig endelig på tide å begynne å forberede grønnsaksåkeren ved å gi jorden de beste forutsetningene. Jorden kan gjødsles når den ikke klistres til spaden når du graver i den. Da bør du tilføre næringsrik hønsegjødsel og kompost eller barkmull. Bland jorden, og avslutt med å rake fint. Nå er jorden klar for planting i mai!

Ugress og skadedyr

Tror du at sneglene ikke har overlevd vinteren, og at de har forlatt hagen din for godt? Da tror du dessverre feil, og hvis du vil holde de små, slimete dyrene borte, kan du ikke slappe av. I stedet bør du starte bekjempingen tidlig i år ved hjelp av sneglefeller, før de rekker å legge mange hundre egg i løpet av sesongen.

Vil du vite mer om hvordan du kan bekjempe skadedyr i hagen?
Her deler vi de beste tipsene våre for hvordan du effektivt kan bli kvitt ubudne hagegjester.

Les mer

Mai

84629

Nå har våren kommet for alvor, og du kan endelig begynne å jobbe med hele hagen! Hvis du ikke hadde mulighet til å gjøre det allerede i april, er det på tide å rense bedene, fjerne eventuell vinterbeskyttelse, og rake plenen. Det er rett og slett på tide å gjøre hagen klar for sommerens utedager og kveldsmiddager.

Gressplenen

For mange er det på tide å klippe plenen for første gang. Da bør du også benytte anledningen til å gjødsle og vanne. Og kanskje så ny plen der vinteren har gjort innhugg?

Hvis plenen har fått hard behandling i løpet av vinteren og er full av mose, kan det være lurt å rake den grundig med en jernrive eller bruke en vertikalskjærer. Da fjerner du mye av mosen, samtidig som du lufter plenen og gir nyplantet gress bedre forutsetninger til å trives.

Planting

Nå tillater været endelig mer planting av blant annet georginer, perenner og sommerblomster i potter og verandakasser. Men ikke glem å gjødsle og gi plantenæring til potteplantene om våren og forsommeren.

Hvis du har overvintret blomsterløker på et kjølig sted innendørs, lengter de nå etter å bli plantet ut i løpet av mai. Men du må forsikre deg om at det ikke blir flere frostnetter før du planter dem ut, så du ikke risikerer at de ikke klarer seg i kulden. 

Grønnsaksåkeren

Du kan også begynne å plante mer i grønnsaksåkeren. Mai er en perfekt måned for å plante jordbær og sette poteter. Du kan også med fordel plante grønnsaker som gulrøtter, salat og rødbeter, i mai.

Relaterte artikler

Lag din egen kompost

Lag din egen kompost

Det er ikke så komplisert å kompostere som det kan virke som i starten. Du trenger faktisk bare varme, oksygen og fuktighet for å forvandle avfallet til næringsrik jord.

Tips til å innrede hagen!

Tips til å innrede hagen!

Å finne frem utemøblene er startskuddet for mye av det som hører våren og sommeren til. Det gjør hagen mer levende, og det minner oss på alle de varme og solfylte dagene vi har i vente. Våren er også et tegn på at vi kan begynne å innrede hagen slik vi vil ha den.