Å grille hører ikke bare sommeren til – det er like enkelt å grille om vinteren

Å grille hører ikke bare sommeren til – det er like enkelt å grille om vinteren

Det har snødd i hagen. Snøen knirker under føttene, og snøfonnene glitrer vakkert i vintersolen. Fra det fjerne kommer en duft av deilig grillmat som får munnen til å løpe i vann. Så rart. Kan man grille om vinteren også? «Grilling er kanskje ikke det første man tenker på om vinteren, men vintergrilling blir stadig mer populært. Og det er ikke rart, for det er minst like enkelt å grille om vinteren som om sommeren», sier Michael Eklund, produktkoordinator i Biltema Finland.

Grilling er noe vi tradisjonelt forbinder med varme sommerdager, men mange griller hele året. Du trenger ikke å pakke bort grillen når sommeren er over, men isteden kan du nyte deilig grillmat midt på vinteren, selv i mange kuldegrader. Vintergrilling er ikke noe problem så lenge du følger noe enkle instruksjoner. Det viktigste er at den som griller, kler seg varmt. Det viktigste utstyret for vintergrilleren er en vinterkjeledress, lue og hansker. I tillegg trenger man naturligvis en grill, grillutstyr og deilig grillmat!

Hvilken grill er best egnet for vintergrilling?

Du kan grille om vinteren med stort sett alle griller. Men best varme får du med en kull- eller brikettgrill. Briketter er et ekstra godt valg når du skal grille lenge og med jevn temperatur. Du kan også bruke gassgrillen om vinteren. Men det er greit å huske at gassen kan fryse når den kommer ut av gassflasken. Ellers er det ikke noe som hindrer deg i å bruke gassgrillen om vinteren. Husk at alle griller bruker mer drivstoff om vinteren enn om sommeren.

Hva bør man gjøre før man begynner å grille om vinteren?

Velg et egnet sted etter været. Vinden påvirker grillens effektivitet, så det er smart å plassere grillen på et skjermet sted. Men grillen bør ikke plasseres innendørs, under tak eller for nær vegger, siden det øker risikoen for brann og røyk. Velg også et flatt og stabilt underlag for grillen.

Hva kan man grille om vinteren?

Alle de deilige grillrettene fra sommeren kan også tilberedes om vinteren. Men om vinteren er det smart å velge retter som blir ferdige så raskt og enkelt som mulig, slik at du slipper å stå en time ved grillen. For eksempel er pølser og vegetarpølser helt perfekt til vintergrillingen. Svine- og oksefilet blir også raskt ferdige. Hamburgere er heller ikke et umulig alternativ, men det kan være lurt å lage dem ferdig innendørs.

talvigrillaus2_950x580.jpg

Hvor bør man oppbevare grillen om vinteren?

Grillen kan oppbevares innendørs eller under tak om vinteren. Det er også lurt å beskytte grillen mot regn og snø om vinteren. Hvis grillen oppbevares utendørs, er det lurt å beskytte den med et trekk. Hvis du bruker grillen mye om vinteren, kan du raskt ta bort trekket.

Kan gassflasken oppbevares utendørs om vinteren?

Hvor skal gassflasken oppbevares om vinteren? Om vinteren bør gassflasken oppbevares på et beskyttet sted, men med tilstrekkelig ventilasjon. For eksempel under tak utendørs. Gassflasken bør ikke oppbevares i huset, kjelleren eller på loftet. Gassflaske av stål er egnet for vintergrilling, siden den tåler kulden bedre. Når det er kaldt ute, kan det hende det ikke kommer gass ut av komposittflasken.

Når gassflasken ikke brukes, må du huske å stenge ventilene og kontrollere at lokket er på plass. Husk også at gassflasken alltid skal oppbevares stående på stabilt underlag.

Husk å rengjøre grillen

Hvis grillen ikke har blitt brukt på en stund, eller hvis du vil rengjøre den etter vinteren, bør du rengjøre den grundig. Grillristen og grillen bør rengjøres grundig med en grillbørste. Delene bør også smøres inn med olje. Ovn- og grillrens er perfekt for rengjøring av grillristen.

Rengjør grillen grundig ved å vaske disse delene med såpevann og en oppvaskbørste. La grillen lufttørke, eller varm den opp en stund, slik at den tørker raskere. Husk å la grillen avkjøles helt hvis du setter den bort etter rengjøringen.

Med ønske om deilige grilløyeblikk fra Biltema.