Klar for sykkelferie? Her finner du svar på alt

Klar for sykkelferie? Her finner du svar på alt

Å dra på sykkelferie er en fantastisk måte å utforske og reise på – enten du sykler gjennom de vakre landskapene i Norge eller utforsker Europa. Sykkelferier har mange fordeler og gir deg friheten til å oppleve naturen, samtidig som du får mosjon og kvalitetstid sammen med venner og familie.

Men opplevelsen avhenger av hvor godt du forbereder deg. Å være godt forberedt er avgjørende for at du skal få størst mulig glede av sykkelferien din. I denne guiden forteller vi deg alt du trenger å vite for å planlegge en fantastisk sykkeltur – fra hvordan du velger den riktige sykkelen og det riktige utstyret, til overnattingsmuligheter, pakkelister og konkrete tips til sykkelferie med barn.

Du får også råd om matlaging, hygiene og andre viktige ting, slik at du får en komfortabel og uforglemmelig sykkelferie. Les mer her, og kle deg for mange gode opplevelser, slik at du kan nyte de mange timene på sykkelen under den neste sykkelferien din.

85988

Dette bør du være klar over når du drar på sykkelferie med barn

Før vi kaster oss ut i alt du bør vite før du drar på sykkelferie, er det viktig å skille mellom sykkelferie med og uten barn. Du må nemlig tenke gjennom noen ekstra ting når du tar med deg barna på en lengre sykkeltur.

Å dra på sykkelferie med barn kan være en utrolig givende og morsom opplevelse for hele familien. Men det krever også litt ekstra planlegging og noen ekstra vurderinger for å sikre at turen blir en suksess. Her ser du hva du bør ta høyde for.

 • Ruten: Når du velger rute, er det viktig at du tar hensyn til barnas alder og fysiske form. Unngå for lange strekninger, og inkluder pauser underveis, slik at barna ikke blir for slitne. Planlegg ruten slik at den inneholder interessante stopp og severdigheter som kan engasjere barnas nysgjerrighet og holde dem motiverte. Det er også lurt å velge merkede sykkelruter, slik at dere kan sykle så trygt som mulig.
 • Sikkerhet: Barnas sikkerhet er alfa og omega på sykkelferien. Invester i hjelmer og reflekser til barna, og gå gjennom trafikkregler og det de bør huske på, slik at de vet hvordan de skal oppføre seg på veien. Ta også med et førstehjelpsskrin, slik at du er forberedt på eventuelle mindre skader.
 • Utstyr: Hvis barna er for små til å sykle på sin egen sykkel, kan du vurdere en sykkelvogn, et barnesete eller et «follow-me»-sykkelfeste. Disse løsningene gjør det enklere og morsommere for barna å delta på sykkelferien, og de sørger for at hele familien kan nyte turen sammen.
 • Underholdning: Forbered noen underholdende aktiviteter som barna kan nyte i pauser og når dere skal overnatte. Det kan være brettspill, bøker, skattejakter eller andre ting som holder interessen oppe og skaper gode minner. Dere må selv bestemme om dere skal ta med iPaden.
 • Fleksibilitet: Vær forberedt på å endre planene hvis barna blir slitne, eller hvis været ikke er optimalt. Det er viktig å holde humøret oppe og sørge for at alle har det gøy. Vær åpen for spontane endringer i ruten eller tidsplanen, og husk at formålet med sykkelferien er å nyte tiden sammen med familien.

Når du tar høyde for dette i planleggingen av sykkelferien med barn, kan du skape en uforglemmelig og morsom opplevelse for hele familien. Med litt ekstra planlegging og forberedelse er dere klare til å utforske verden på to hjul.

85978

Velge sykkel og forberede sykkelferien

Å velge riktig sykkel til sykkelferien er alfa og omega – enten du planlegger en sykkelferie i Norge, Europa eller et annet sted.

Du kan begynne med å vurdere om sykkelen du allerede har, er egnet for formålet. Er det en solid bysykkel, en rask racersykkel eller en allsidig mountainbike? Husk at forskjellige sykkeltyper passer bedre til forskjellige terreng og ruter.

Når du har vurdert sykkelen din, må du sørge for at den er i topp stand og klar for en lang sykkeltur. Kontroller at styret, setet og høyden passer for deg. Da får ryggen, armene og beina en komfortabel og skånsom sykkeltur. Sykkelen må også være velsmurt og vedlikeholdt, slik at den kan rulle uten problemer. Kontroller dekktrykk, bremser og gir, og sørg for at alt fungerer optimalt.

Hvis sykkelen din ikke er egnet til turen, kan du vurdere å investere i en ny sykkel til sykkelferien din. Du kommer ikke langt hvis du har et gammelt vrak, og opplevelsen blir ikke god hvis sykkelen din hindrer deg i å komme fra A til B.

Hos Biltema finner du et stort utvalg av sykler til sykkelferien, og som sørger for at den blir en suksess. Du ser noen av modellene våre her, og du finner hele utvalget av sykler her.

Vi har også skrevet en guide som hjelper deg med å velge den neste sykkelen din.

Husk også sikkerhetsutstyr som hjelm, sykkelhansker og reflekser. De beskytter deg på veien og sørger for at du blir sett av andre trafikanter, spesielt under dårlige værforhold og om kvelden.

Se alle sykkelhjelmene våre

86001

Når du velger den riktige sykkelen og forbereder deg godt, får du de beste forutsetningene for en behagelig, sikker og uforglemmelig sykkelferie.

Når du skal overnatte på sykkelferien

Enten du er på sykkelferie med barn eller drar alene, er overnatting en viktig del av planleggingen. Du bør vurdere forskjellige muligheter som for eksempel camping, vandrerhjem og hoteller, både i Norge og i resten av Europa. Tenk på årstid, vær og personlige preferanser, slik at du kan velge den beste løsningen.

Hvis du er glad i naturopplevelser og vil være tett på naturen, kan camping være en fantastisk mulighet. Du kan ta med deg telt, sovepose og liggeunderlag som passer destinasjonen, årstiden og været. Husk å velge et lett telt til lengre turer, og du kan også vurdere å bruke gapahuker der det er tilgjengelig. Hvis du velger camping, får du stor frihet og fleksibilitet til å besøke mange steder, men det krever også mer forberedelse og pakking av utstyr.

Vandrerhjem er en budsjettvennlig og sosial overnattingsmulighet som finnes mange steder i Norge og i Europa. De tilbyr ofte sovesaler og private rom samt felles fasiliteter som kjøkken, stue og vaskerom. Vandrerhjem er en god løsning for de som ønsker en kombinasjon av komfort og økonomi samt muligheten til å møte andre reisende.

Hvis du har med deg barn på sykkelferie, kan de få mye glede av å møte andre barn på en campingplass eller et vandrerhjem. Og kanskje kan foreldrene få en tiltrengt pause også. Hvis du er på sykkelferie med barn, bør du tenke over og sørge for at overnattingsstedene er barnevennlige og har fasiliteter som lekeplasser, barnesenger og ekstrasenger. Det gjør sykkelferien mye bedre for hele familien.

Bed & breakfast, moteller og hoteller tilbyr mer privatliv og komfort sammenlignet med campingplasser og vandrerhjem. De varierer i pris og standard, men gir deg muligheten til å nyte en myk seng, en varm dusj og ofte en deilig frokost.

Uansett hvilken overnattingsløsning du velger, er det viktig at du planlegger og bestiller i god tid, spesielt i høysesongen. Da får du den beste opplevelsen, og du kan nyte sykkelferien uten å bekymre deg for hvor du skal sove. Når du har planlagt overnattingen i god tid, kan du også slappe av og nyte sykkelferien.

Bagasjetransport på sykkelferien

Når du pakker til sykkelferien, er det viktig at du har en praktisk pakkeliste som inneholder alt du trenger for en kortere eller lengre sykkelferie. Du kan for eksempel bruke sykkelvesker eller bikepacking-vesker til bagasjen din. Vanntette vesker er en god investering, spesielt når du sykler på regnfulle steder. Det er ikke noe verre enn om alle tingene dine blir gjennomvåte.

85974
85975
85979

Vanntette vesker er en stor fordel når du sykler på steder med skiftende vær. De beskytter utstyret og klærne dine mot regn og smuss, og de gjør det enklere å holde tingene dine tørre og rene. Et alternativ til vanntette vesker er å beskytte veskene dine med regntrekk.

Sykkelvesker som festes til bagasjebæreren, er perfekt når du skal ha med deg tyngre og større ting som telt, sovepose og utstyr for å lage mat. De gir en stabil opplevelse, og de kan enkelt tas av og på sykkelen når du kommer frem. Vær oppmerksom på vektfordelingen, og balanser belastningen på begge sider av sykkelen, slik at du unngår ubalanse og å velte.

Bikepacking-vesker er designet for å festes på sykkelrammen, og de passer perfekt når du vil reise med lite utstyr og på en minimalistisk måte. De er ofte mindre og mer aerodynamiske enn klassiske sykkelvesker, noe som gjør dem perfekte når du sykler i terrenget. Bikepacking-vesker finnes i forskjellige størrelser og former, og de kan plasseres på forskjellige deler av sykkelen, for eksempel setepinnen, rammen og styret.

Når du pakker bagasjen din, er det lurt å prioritere lette ting og ting som kan brukes til forskjellige formål. Da reduserer du vekten og plassen du trenger til bagasjen. Du bør også vurdere å rulle sammen klærne og pakke dem tett, slik at du sparer plass og unngår at klærne blir krøllete.

Det er viktig å pakke verktøy og reservedeler, for eksempel lappesaker, ekstra slange og dekkjern, samt en liten pumpe og et multiverktøy med de nødvendige unbrakonøklene og skrutrekkerne. Sørg for at du har lett tilgang til disse verktøyene og reservedelene, slik at du kan reparere ting raskt underveis. Det er også lurt at du øver hjemme, slik at du vet hvordan du lapper sykkelen hvis uhellet er ute.

Og til slutt er det viktig å huske på at mindre ofte er bedre når du skal pakke til sykkelferien. Ta med deg bare det mest nødvendige, og la unødvendige ting bli igjen hjemme. Det gjør sykkelferien mer behagelig, og det blir også enklere å håndtere bagasjen underveis.

Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær

Dårlig vær kan raskt gjøre sykkelturen mindre behagelig. Derfor er det viktig at du forbereder deg på alle eventualiteter. Altså alt fra strålende sol til skybrudd. Derfor bør pakkelisten til sykkelferien inkludere klær som er egnet for været du forventer, og som tåler vekslende temperaturer og forhold.

Derfor må du velge klær som er både regn- og vanntette, og som du kan puste i. Det er ekstra praktisk i både kaldt og varmt vær, og det sørger for at du er komfortabel uansett om du svetter eller støter på lavere temperaturer.

 • Det er viktig at du har flere lag med klær, slik at du kan ta dem av og på etter behov. Begynn med et pustende og fukttransporterende basislag som holder deg tørr og varm.
 • Deretter trenger du et isolerende lag, for eksempel en lett fleece- eller dunjakke som kan holde deg varm når temperaturen faller.
 • Til slutt trenger du et ytre lag som beskytter mot vind og regn, for eksempel en vind- og vanntett jakke og bukse.

Det er lurt å ha på seg en sykkelshorts eller sykkelbukse som gir polstring og komfort, og ikke glem regnbuksen.

På føttene er det viktig at du velger sykkelsko eller gode tursko som gir både komfort og støtte gjennom hele turen. Pakk et par vanntette sokker og et ekstra par vanlige sokker, gjerne av merinoull, slik at du kan holde føttene tørre og varme. Du kan også kjøpe trekk til skoene dine, som du raskt kan ta på deg hvis det begynner å regne. Det er lettere enn gummistøvler.

Tilbehør som hansker, lue og skjerf kan også være nødvendig, avhengig av værforholdene. Når solen skinner, er det viktig å huske solkrem, solbriller og en hatt eller kaps for å beskytte deg mot solstrålene.

Å pakke de riktige klærne og forberede deg på forskjellige værforhold er avgjørende for at du skal få en god, aktiv sykkelferie.

Husk det riktige verktøyet til nødreparasjoner på sykkelferien

For at du og familien skal få en problemfri sykkelferie, er det viktig at dere er godt forberedt på uforutsette hendelser, og spesielt på problemer med utstyret. For å være det må du ha med nødvendige verktøy, nødreparasjonssett og små hjelpemidler som slangeklemmer og strips, slik at du raskt kan reparere ting som går i stykker.

Begynn med å pakke et basissett av verktøy til sykkelferien. Det bør inkludere:

 • Unbrakonøkler i forskjellige størrelser, slik at du kan justere sykkelens deler.
 • Dekkjern for å fjerne dekket fra felgen.
 • Pumpe for å opprettholde dekktrykket.
 • Lappesaker for å reparere punkteringer.
 • En ekstra slange hvis dekket blir ødelagt.

Det er også lurt å ta med en lommelykt eller hodelykt i tilfelle du må reparere en punktering eller foreta andre justeringer etter at det har blitt mørkt.

I tillegg til verktøysettet er det lurt å ta med slangeklemmer og strips for å feste utstyr og gjøre små reparasjoner underveis. Strikk med kroker og strips som kan brukes flere ganger, koster ikke mye. Du finner begge deler hos Biltema.

De kan brukes til mange ting, for eksempel til å feste ekstra klær, reparasjonsutstyr eller matpakker til sykkelen, holde kabler på plass eller feste deler som har løsnet. Du kan fikse nesten alt med strips og strikk.

I tillegg til disse nødvendighetene kan det være lurt å ta med et multiverktøy med flere funksjoner, for eksempel skrutrekker, tenger og kniv, slik at du kan løse uforutsette situasjoner.

Det er også viktig at du har med deg et lite førstehjelpsskrin med bandasjer, saks og smertestillende tabletter, slik at du kan håndtere mindre skader og plager under turen.

85989

Førstehjelp - Du gir deg selv rett forutsetninger for en lykket sykkeltur, dersom du tar med deg rett verktøy, reparasjonssett og andre hjelpemidler.

Væske og mat er avgjørende for en vellykket sykkelferie

På en sykkelferie er det helt avgjørende at du drikker og spiser, slik at du kan yte best mulig og nyte turen. Det er tross alt du som må drive sykkelen fremover, og hvis du ikke har en elsykkel, er du avhengig av å forbrenne en del energi.

For å sikre at du får nok væske på sykkelturen må du planlegge hvor langt du skal sykle mellom drikkepausene, og sørge for å ta med deg nok vann. Vannflasker kan festes til sykkelen ved hjelp av flaskeholdere eller rammebraketter, slik at du alltid har dem innen rekkevidde.

Kontroller kart og ruteplaner for å finne ut hvor du kan fylle flasken underveis, og husk at du må drikke mer når det er varmt og ved store fysiske anstrengelser. Hvis du er på sykkelferie i Norge, kan det være vanskelig å spå om det er veldig varmt. Men hvis du drar sørover, kan du være sikker på at du trenger mer vann og væske enn du er, vel, «vant» til.

Hvis du drar på luksus-sykkelferie og overnatter på steder der det serveres mat, er det ikke sikkert du trenger å kunne lage mat på sykkelturen. Men hvis målet er å oppleve vakker natur og sove i det fri, må du kunne lage din egen mat.

Når du kan lage mat på sykkelferien, kan du også gjøre den mer budsjettvennlig. Ta med deg grunnleggende kjøkkenutstyr som en gryte, panne, bestikk, en kniv og et skjærebrett. Du kan lage mat på bål med stein som underlag eller investere i en liten primus som passer for dine behov og er enkel å transportere.

Når det gjelder mat, må du velge lette og næringsrike matvarer som gir deg nødvendig energi uten at de veier for mye. Tørket frukt, nøtter og energibarer er gode snacks å ha med seg på farten, mens pasta, ris og frysetørkede måltider kan være gode alternativer til hovedmåltidene.

Det er imidlertid veldig individuelt hva folk vil ta med seg. Men dette kan i det minste gi deg mer energi til de mange hundre kilometerne du kanskje står foran.

Husk å pakke lett og effektivt, slik at du sparer plass i bagasjen. Du kan vurdere å bruke sammenleggbare og lette kokekar og velge gjenbrukbare beholdere for oppbevaring av mat og drikke. Ta også vare på miljøet ved å bruke gjenbrukbare plastposer og oppvaskbørster i stedet for engangsartikler.

Slik opprettholder du god hygiene på sykkelturen

På en sykkelferie kan det av og til være en utfordring å opprettholde god hygiene. Men det er ekstremt viktig, for hvis du blir syk, kan sykkelferien være over.

For å sikre det må du ha med deg de nødvendige hygieneartiklene.

Ta med deg håndsprit, siden det er en rask og enkel måte å desinfisere hendene på når du ikke har tilgang til en vask. Det er ekstra viktig at du bruker håndsprit før måltider og etter toalettbesøk. Toalettpapir er også et must, slik at du alltid er klar når naturen kaller.

Oppbevar håndsprit og toalettpapir i små tuber eller pakker, slik at du sparer plass i bagasjen, og slik at det blir enkelt å finne det når du trenger det. Det kan være lurt å ha disse tingene i en lett tilgjengelig lomme eller veske, slik at du finner dem raskt.

I tillegg til håndsprit og toalettpapir kan det være lurt å ta med våtservietter som kan brukes til å vaske ansikt og kropp når det er nødvendig. Et lite reisehåndkle kan også være et praktisk tilskudd til pakkelisten, siden det kan brukes til å tørke hender, ansikt eller kropp, og i tillegg tørker det raskt.

Det er ikke mye du trenger for å opprettholde hygienen under sykkelturen. Men de små tingene utgjør en stor forskjell for totalopplevelsen.

Nå er du klar for sykkelferien

I denne guiden har vi gått gjennom alt du trenger å vite for å planlegge sykkelferier og forberede deg så godt som mulig.

Vi hos Biltema håper du føler deg godt forberedt til å planlegge din egen sykkelferie – enten du skal på tur i Norge, Europa eller et annet sted i verden.

Med de riktige forberedelsene og god planlegging er du godt på vei til å skape uforglemmelige opplevelser og eventyr. Husk at sykkelferier er en fantastisk måte å utforske nye steder, komme tettere på naturen og tilbringe kvalitetstid sammen med venner og familie på.

God fornøyelse, og ha en riktig flott sykkelferie.

Relaterte artikler

Sykler for alle aldre og behov

Sykler for alle aldre og behov

Finn din sykkel i vårt store utvalg!

Gjør sykkelen klar for våren

Gjør sykkelen klar for våren

Etter en lang vinter i boden eller garasjen, trenger sykkelen litt ekstra pleie og kjærlighet. Les mer her!

Reis på bilferie!

Reis på bilferie!

Friheten til å kunne dra hvor du vil, og stoppe hvor du vil – er ikke den bare herlig? Før du begir deg ut på veien, er det viktig at du sjekker bilen, slik at alt fungerer som det skal.