Lag en hage for bier, samtidig som du får finere blomster og planter

Kan du tenke deg en verden uten blomstrende planter? En verden uten frukt, grønnsaker, kaffe, sjokolade eller vanilje? Bier, humler og andre pollinatører spiller en viktig rolle for frodige planter og gode avlinger. Derfor må vi ta vare på insektene, som vi er helt avhengige av, og hjelpe dem med å overleve – og aller helst formere seg.

Bier og humler er naturens virkelige helter. På sin jakt etter næringsrik nektar besøker de mange blomster, og de flytter pollen fra blomst til blomst, slik at de befruktes og kan lage frø. De står for mesteparten av pollineringen av både ville planter og mange av de vanligste avlingene våre, for eksempel raps og jordbær.

Vi trenger bier og andre insekter for at planter og vekster skal pollineres. Pollinering gir ikke bare større avlinger, det bidrar også til at frukt, bær og nøtter smaker mer og får høyere kvalitet. Dessverre har biene hatt utfordringer lenge, blant annet på grunn av plantevernmidler og sykdommer. Heldigvis kan du utgjøre en forskjell og hjelpe biene. Begynn med å lage en hage som bier elsker!

Pollinering er gratis, men skaper verdier for mange milliarder!

 

Hva er pollinering?

Pollinering er et system som planter bruker for å reprodusere seg. Det skjer først og fremst ved at et insekt, som en bie eller humle, leter etter mat på blomster og får med seg pollen. Når bien deretter flyr til en annen blomst for å lete etter nektar og mat, spres pollen videre til den planten, og det skjer en befruktning.

Hvorfor er vi avhengige av pollinering? 

De aller fleste blomsterpanter er avhengig av pollinering, og mange av vekstene vi spiser, finnes takket være bier og andre pollinerende insekter. Rundt en tredjedel av maten vi spiser, trenger pollinering av for eksempel bier. Takket være dem får vi mennesker også hjelp til å få større avlinger av bedre kvalitet.

Hvilke insekter er pollinatører? 

I Norden er det først og fremst insekter som er pollinatører, for eksempel ville bier og veps, dag- og nattsommerfugler, blomsterfluer, andre fluer samt biller. De fleste lever vilt i naturen, såkalte ville pollinatører.

Hjelp biene våre ved å legge til rette for dem!

Ved å for eksempel dyrke og plante pollinerende planter kan vi mennesker hjelpe bier og andre pollinatører. I tillegg til å plante eller så blomster som lokker til seg bier, finnes det andre måter å legge til rette for dem på. Her får du noen tips.

Lag et insekthotell 

Lag boliger for forskjellige insekter i form av et såkalt insekthotell. Disse kan du enten lage selv eller kjøpe ferdige. Hotellene lages ofte av hul bambus eller lignende. De kan også fylles med kongler, greiner eller mindre trestykker. Husk å feste netting, for eksempel hønsenetting, ytterst, slik at fugler og lignende ikke spiser opp insektene.

Når du er ferdig, henger du hotellet i en buske, på en husvegg eller hvorfor ikke på balkongen. Gjerne et sted med litt sol, for da trives de best.

Et annet tips er å bruke en leirkrukke snudd opp ned, fylt med mose og gress – et perfekt hjem for en humle!

Plant en blomstereng eller urtehage 

Det finnes en rekke blomster som tiltrekker seg insekter ved hjelp av duft, farge og smak. En eng med ville blomster som rødkløver, tiriltunge, prestekrager, honningurt og lavendel er noe pollinatørene våre setter stor pris på. Disse kan du enkelt så på stedet, og deretter trenger du bare å holde jorden fuktig til de begynner å spire.

Urter som timian, rosmarin og salvie er planter som bier og andre pollinatører liker. Derfor passer de perfekt i blomsterbed og krukker som en liten oase på balkongen.

Husk også å la blomstene blomstre ferdig før du klipper gresset og blomsterengen. Da maksimerer du insektenes forutsetninger.

Kjøp økologisk 

Prøv å alltid velge økologiske råvarer når du handler mat. Da tar du vare på bier og andre pollinatører samt mangfoldet, siden det i stor grad er plantevernmidler som gjør dem syke.

Kjøp en andel av en bikube

Du kan også kjøpe en andel av en bikube. Da får du i tillegg krukker med honning. Når du kjøper lokalprodusert honning, støtter du også den lokale birøktingen.

Begynn med birøkt 

Hvis du vil ta det et skritt videre, kan du melde deg inn i en birøkterforening og begynne med birøkt.

76485
76484
76482

Sammen kan vi øke sjansene for at biene overlever – ikke minst ved å dyrke plantene de foretrekker og være mer bevisste på hvilke konsekvenser forbruket vårt kan få. La våren og sommeren være de summende årstidene de skal være – med bier, humler og andre viktige pollinatører.

Relaterte artikler

Dyrk dine egne tomater

Dyrk dine egne tomater

Å dyrke tomater er enkelt, og vi har samlet noen tips på hva som er lurt å tenke på før du går i gang med dyrkingen!

Pollen – gode rengjøringstips for å redusere plagene

Pollen – gode rengjøringstips for å redusere plagene

Reduser dine pollenplager, med riktig rengjøring og luftrensere. Les mer>>