Slik bekjemper du glatt underlag og snø i innkjørselen

Vekslende vær med varme og fuktighet den ene dagen og kulde den neste varsler om en vintersesong med glatte veier og tidvis snø. Det finnes mange måter å holde innkjørselen og gårdsplassen fri for is og snø på.

Strøing og snømåking er en syssel som de fleste huseiere bruker tid på hver vinter. Det finnes mange forskjellige metoder og verktøy for å unngå å skli, eller for å komme ut med bilen om morgenen. Hos Biltema finner du det du trenger for å gjøre det enklere å måke snø og strø. Her får du noen tips til hva du bør tenke på – og hva du kan velge mellom.

Bekjempe is

En glatt gårdsplass kan være både slitsom og føre til skader. Det gjør det enda viktigere å holde det isfritt foran døren. Noen velger sand, mens andre velger salt eller midler for å bekjempe is. Noen foretrekker mer avanserte løsninger, som varmeslynger, mens andre bruker alternative metoder, for eksempel kaffegrut. Samtidig har enkelte metoder negative konsekvenser for blomster og planter, mens andre bare varer i en kort periode.

Hva er fordelene og ulempene ved bruk for eksempel i innkjørselen?

Sand er et rimelig alternativ

Sand har den fordelen at det ikke koster mye, og det påvirker heller ikke blomster og planter. Men du får ikke hjelp til å smelte isen, og du må strø ofte. Og når våren kommer, må du også koste bort sanden. Hvis du har gressplen i innkjørselen, er ikke sand et godt alternativ.

Salt forlenger effekten

Tradisjonelt har tinesalt blitt brukt til å bidra til å smelte isen og forlenge effekten når man strør. Hvis du bruker tinesalt, slipper du å bekjempe isen like mange ganger, noe som er mer praktisk. Men tinesalt kan føre til konsekvenser for miljøet, ikke minst der det brukes.

 

 

Strømiddel gir langvarige og skånsomme resultater

Strømiddel er et mer miljøvennlig, ufarlig og økonomisk alternativ. Strømiddelet kan brukes for å strø både veier, stier og innkjørsler. Det gir langvarig beskyttelse, og det fungerer i de fleste temperaturer helt ned til –25 °C. Siden det er laget av naturlig ekspander silikat, inneholder det ikke salt, og det skader verken underlaget i innkjørselen eller på veien mot inngangdøren.

Les mer om strømiddel

 

Snørydding

Snørydding av en innkjørsel, et inngangsparti eller en gårdsplass betyr forskjellige ting avhengig av hvor du bor. Kanskje trenger du en klassisk snøskuffe eller en snørydder? Hvis du skal måke taket, trenger du kanskje en snømåker for tak.

Måk når det er lettest

Hvis du velger å kjøre klassikeren med en snøskuffe, er det en fordel å handle raskt når det kommer mye snø. Når snøen er ny, er den lett og «luftig». Da er det mye enklere å fjerne den enn hvis du venter til den har pakket seg sammen og blitt våt og kompakt. Det er bedre å måke ofte og lite enn å vente til du må måke et tykt lag med snø som nesten føles som is.

 

 

Snømåking i høyden

Snømåker for tak, eller snøhøvel som den også kalles, er redskap som brukes til å fjerne snø fra taket. Det kan være farlig å klatre opp på taket og måke det med en vanlig snøskuffe. Derfor er snømåkeren for tak et bedre alternativ, siden den har et tverrstilt blad på et langt skaft. Da kan du stå under taket og strekke ut snømåkeren, slik at du kan fjerne snøen på en trygg måte. Hvis du i tillegg bruker et teleskopskaft, kan du tilpasse lengden, slik at du når selv ekstra høye tak.

Les mer om vår snømåker for tak

Håndter større mengder snø på en mer effektiv måte

Ved større mengder snø trenger du en effektiv snøfreser. Da er det ikke nok med snøskuffe eller snørydder. Med en snøfreser håndterer du enkelt store mengder snø i innkjørselen, på parkeringsplassen eller på andre åpne plasser.

Men det er ikke enkelt å vite hvilken modell som passer for deg. Hvilken modell du bør velge, avhenger av hvor stor tomt du har, hvordan underlaget er og hvor mye – og hvilken type – snø du skal fjerne.

Hos Biltema kan du velge mellom forskjellige modeller, men først vil vi gi deg noen tips til hva du bør tenke på før du kjøper snøfreser.

Velg riktig snøfreser

Husk…

Husk at de klassiske reglene gjelder når du skal ut i vinterkulden for å måke snø og bekjempe is.

  • Riktig utstyr er det første skrittet for å lykkes med snøryddingen. Gode klær, sko som tåler fuktighet – og som gjerne er ganske harde.

  • Godt og riktig utstyr avhengig av hvor du bor og hva du skal gjøre.

  • Riktig teknikk, slik at du ikke skader deg! Bruk beina, hold ryggen rett og magen spent. Ikke vri overkroppen for mye, spesielt når du holder en tung snøskuffe. Ikke lek Supermann, men måk bare så mye du orker om gangen.

 

 

Relaterte artikler

Reflekser til hele familien

Reflekser til hele familien

Her finner du gode råd om reflekser, så du synes i mørket.

Slik pleier du bilbatteriet ditt

Slik pleier du bilbatteriet ditt

Vi trenger alle pleie og det gjelder også bilbatteriet ditt. Det lønner seg å gi litt ekstra pleie til bilbatteriet og vi forteller hvordan!

Kampen mot rusten

Kampen mot rusten

Slik forbereder du bilen din på en lang vinter med saltede veier og steinsprut.