Reflekser til hele familien

Reflekser til hele familien

Høsten og vinteren kryper nærmere, det blir tidligere mørkt, og det er mørkt stadig lenger om morgenen. Når vi er ute og beveger oss, er det veldig viktig at vi har riktige klær på oss, og at vi er godt synlige for bilister og andre trafikanter.
Visste du at rundt 40 % av alle trafikkulykker der fotgjengere er involvert, skjer når det er mørkt ute?

Synes du ikke, finnes du ikke. Når du bruker refleks, reflekteres lyset fra bilen, slik at du blir godt synlig, noe som reduserer risikoen for en ulykke. 

Når du bruker refleks, blir du mye mer synlig, slik at risikoen for en ulykke reduseres. Når du bruker mørke klær uten refleks, vil en bil med nærlys se deg på cirka 20–30 meters avstand. Hvis du har synlige reflekser, vil bilen se deg allerede på 140 meter.*

Du kan sikkert selv regne ut hvor viktig det kan være å bruke refleks!

* Tall hentet fra Trygg Trafikk. Les mer på nettstedet deres

67800

Bli sett - Med reflekser blir du lettere sett i mørket.

Refleks i byen og på landet

Refleks er ikke smart bare når man går langs en mørk landevei. Det er også smart når du går i byen eller lufter hunden i nabolaget. Det skjer nemlig dessverre også en del ulykker i tettbebygde strøk der det er gatebelysning.
Veiforhold og sikt påvirker også sikkerheten din når du er ute i trafikken. Når veiene er våte, blir du mindre synlig, og i tillegg blir bilens bremselengde lengre – uansett om du er på landet eller i byen. Hvis du sykler, er det også viktig at sykkelen har reflekser og lykter, slik at du blir godt synlig.

Hvor skal jeg plassere refleksene? 

Reflekser er best synlige når de er i bevegelse, så det kan være lurt å feste dem i en snor fra for eksempel jakkelommene eller på barnevognen. Du kan med fordel også ha reflekser på armer og bein, siden de også er i bevegelse når du går eller sykler. Hvis du har muligheten til det, er det lurt å plassere refleksene så langt nede på kroppen eller vognen som mulig, slik at de blir synlige i bilens nærlys. En refleks som sitter på beinet, har større sjans til å reflektere bilens nærlys enn en lue med refleks på.

Reflekser til barn

Husk å feste refleks på det mest dyrebare du har. Uansett om du følger med og har på deg reflekser, er det viktig at barnet ditt også har det. Barn som bruker refleks, synes godt i bilenes nærlys, siden de er kortere og havner i riktig høyde. I høst- og vintermørket er det også ofte mørkt når barna går på skolen, og av og til også når de går hjem igjen. Derfor er det ekstremt viktig at de synes i trafikken. 

67801

Tren med reflekser

Høstens og vinterens kveldsløpetur eller powerwalk skjer ofte i mørket, kanskje på steder som ikke er opplyste.
Når du løper, beveger du deg raskt, og du kan enkelt havne i situasjoner der bilene ikke får øye på deg like raskt som når du går tur. Da er det enda viktigere at du beskytter deg med godt synlige reflekser eller lyskilder på kroppen. 

Vårt utvalg innen treningsutstyr

Reflekser for hund og katt

Det er også viktig å beskytte de firbente vennene når de er ute i mørket. Utekatter beveger seg ofte fritt utendørs, og de har dessverre ikke lært seg trafikkreglene…så gjør katten din en tjeneste og ta på den et reflekshalsbånd.
Hunder er vanligvis ute sammen med matmor eller matfar, og vi håper de har på seg refleks eller lykt i mørket. Men også hunden kan med fordel ha på seg refleksvest eller halsbånd med refleks, slik at den blir godt synlig der den nysgjerrig løper rundt for å snuse på ting.

Det kan aldri bli for mange reflekser – du kan aldri bli for synlig! Så sørg for at du og familien din bruker refleks i mørket – for din og andres skyld.  

 

Relaterte artikler

Kjøpe hund - dette må du tenke på

Kjøpe hund - dette må du tenke på

Vurderer du å skaffe hund? Les vårt artikkel for å få gode tips og råd om hva du må tenke på.

5 steg til en flott julebelysning

5 steg til en flott julebelysning

Dekorér hagen med utendørsbelysning - det lager garantert julestemning!

Alt til katten din

Alt til katten din

Få tips og råd til hva din firbente venn trenger.