Slik gjør du bilen klar til vinteren

Vinteren lurer rundt hjørnet, og på en del steder har snøen allerede begynt å legge seg i veibanen. Snø, slaps og frost er bare noen av tingene som kan føre til problemer for bilen om vinteren. Det er med andre ord på tide å gjøre bilen klar for krevende underlag og kaldere vær.

Vinteren er ofte uforutsigbar. Glatte veier og plutselige snøfall er ikke unormalt, og det kan føre til problemer hvis du ikke er forberedt. Og forberedelser er alfa og omega for å unngå å bli tatt på senga av glatte veier og isete ruter.

68584

Frostbelagte vinduer - Invester i en god isskrape.

68582

Vær forberedt - Klargjør bilen for alle mulige scenarier.

Skift dekk i god tid

Det er lov å bruke piggdekk fra 1. november og til og med første søndag etter 2. påskedag. Dersom føret krever det, er det tillatt å bruke piggdekk utenom disse datoene, og piggfrie vinterdekk kan du bruke hele året. Men du bør ikke vente til den første frosten ligger på veien. Bytt til vinterdekk i god tid. For man vet aldri når kulden plutselig kommer på besøk.

Vinterdekk har dypere mønster og en annen gummiblanding enn sommerdekk. Sommerdekkenes gummiblanding blir for hard når temperaturen synker, og derfor er det lurt å ha vinterdekk når termometeret kryper under +5 °C.

Sørg for god sikt

Vinteren byr ofte på is på rutene, snø og våte veier. Det er viktig at du har forberedt deg, slik at du har god sikt til tross for vinterens påkjenninger. Husk for eksempel å fylle spylervæske som tåler lavere temperaturer. I tillegg til spylervæske er det også viktig at du har en god isskrape og snøkost, slik at du kan fjerne snø og is fra rutene.

Spray bort frost og is

Det kan også være lurt å kjøpe en De-icer, som er en spray som raskt fjerner frost og is fra glass og gummi. Den kan bli en life saver på tidlige og iskalde morgener.

Vil du være i forkant?
Da bør du kjøpe en Pre-icer, som du sprøyter på ruten før frosten kommer. Pre-iceren lager et belegg som absorberer fuktigheten og sørger for at den ikke setter seg på ruten. Da forsvinner forsten enkelt ved hjelp av vindusviskerne eller med en klut.

Du kan også være i forkant med en snøbeskytter som du legger på frontruten, og som beskytter mot snø og forhindrer isdannelse.

Har du steinsprut på frontruten?
Reparer den før det blir kaldt, slik at den ikke blir verre i kulden!

Kontroller vindusviskerne før vinteren

Du må også kontrollere vindusviskerne. Om høsten og vinteren slites vindusviskerne mye på grunn av salting, snø og frost. Forsten fører til at vindusviskerne fryser fast på ruten, noe som kan føre til slitasje. Derfor bør du kontrollere vindusviskerne dine, slik at du kan bytte dem ved behov. Hos oss finner du gode vindusviskere og utstyr, og du kan enkelt søke med bilens registreringsnummer for å finne riktige vindusviskere.

Se vårt utvalg innen vindusviskere

Slik monterer du Clear Vision – vindusviskere

Våre Clear Vision-vindusviskere er innovative vindusviskere som er optimalisert for alle værforhold, og som passer de fleste bilmodeller. I veiledningen Slik monterer du dine Clear Vision-vindusviskere viser vi deg hvordan du enkelt kan montere dem.

Les veiledningen

Gi batteriet litt omsorg

Bilens batteri sørger for at bilen starter, og derfor har det en svært viktig funksjon i bilen. Om vinteren og når det er kaldt, kan batteriet tømmes raskere. Om vinteren må bilens startmotor også jobbe litt hardere for å starte den kalde motoren, noe som krever at batteriet må levere tilstrekkelig med strøm. 
Så for å unngå problemer med batteriet bør du av og til kjøre lengre strekninger med bilen, slik at batteriet lades. Kontroller også at batteripolene er rene, og at batterivannet dekker cellene.

Har du en elbil?
Husk at elbilens rekkevidde blir kortere når det er kaldt ute, og at du alltid bør koble den til hvis du parkerer utendørs. Da kan du forvarme bilen og batteriet, slik at du får lengre rekkevidde, siden motoren allerede er varm når du begynner å kjøre.

68583

Voks bilen

Det er ikke bare om våren det kan være lurt å gi bilen en grundig vask og voksing. Om vinteren kan veisalt føre til rust på bilen, og derfor er det lurt å beskytte alle bilens overflater med bilvoks. Voksen du bruker, bør være slitesterk, slik at den beskytter bilen gjennom hele vinteren. Vi lover at bilen din kommer til å takke deg.

Bilvoksen skaper en hard overflate som sørger for at smuss og fuktighet ikke fester seg like lett til lakken, takket være de vannavstøtende egenskapene. Bilvoksen beskytter også lakken mot eventuelle riper som kan oppstå når du børster bort snø fra bilen, som du forresten bør gjøre veldig forsiktig og med en myk kost.

Utstyr bilen med vinterutstyr

Vinterveiene kan ofte by på overraskelser. Overraskelser man kanskje helst ville unngått, siden det kan handle om trafikkulykker, køer, frost, problemer med bilbatterier eller kraftig snøfall. Ett tips er å utstyre bilen med litt ekstra vinterutstyr i tilfelle du blir stående i kø eller må grave den frem fra snøen. Det kan også være lurt å ha kjettinger hvis du skal kjøre på veier med ekstra mye snø og is. Med kjetting får bilen enda bedre grep, slik at den tar seg trygt frem.

Lurt å ha i bilen

  • Låsolje
  • Isskrape og en liten spade
  • Kjettinger
  • Lommelykt
  • Pledd og varme klær
  • Solide og varme votter
  • Slepetau
  • Refleksvest
  • Startkabler

Pst … Vil du ha et ekstra godt tips?
Legg en flaske med grus i bilen. Grusen kan være praktisk hvis du kjører deg fast eller vil unngå å kjøre deg fast når du har parkert. Hell ut litt sand og parker dekkene på sanden, så får du forhåpentligvis bedre grep i snøen når du skal kjøre igjen.

Relaterte artikler

Reflekser til hele familien

Reflekser til hele familien

Her finner du gode råd om reflekser, så du synes i mørket.

Slik pleier du bilbatteriet ditt

Slik pleier du bilbatteriet ditt

Vi trenger alle pleie og det gjelder også bilbatteriet ditt. Det lønner seg å gi litt ekstra pleie til bilbatteriet og vi forteller hvordan!

Slik bekjemper du glatt underlag

Slik bekjemper du glatt underlag

Det finnes mange måter å holde innkjørselen og gårdsplassen fri for is og snø på. Her får du noen tips til hva du bør tenke på – og hva du kan velge mellom.