Slik sparer du store penger på å vedlikeholde bilen selv

Slik sparer du store penger på å vedlikeholde bilen selv

Eksterne undersøkelser viser nemlig at ved jevnlige sjekk og vedlikehold hadde det blitt langt mindre behov for bilberging og veihjelp – for eksempel ved dårlige bremser og annen driftsstans. Med enkle forutsetninger er det både morsomt og lønnsomt å gjøre vedlikeholde bilen og se til at alt er greit. Nedenfor tar vi deg igjennom prosessen fra start til slutt slik at du kommer deg frem.

Hva kan du gjøre selv?

  • Bytte bremseskiver og bremseklosser
  • Skifte bremsevæske
  • Skifte motorolje og oljefilter
  • Bytte lykter
  • Bytte vindusviskere
  • Skifte kupefilter
  • Vedlikeholde eller bytte ditt bilbatteri
93710

Bremseskiver og -klosser

Mye av prosessen ved skifte av bremser er selvforklarende og Bremseskiver & -klosser er et typisk eksempel på noe man får til selv.

Finn skiver og klosser til din bil med reg.nr.

Se hvordan i vår videolink nedenfor. 

Gjør det selv: Slik bytter du bremseklosser på bilen (tv2.no)

NB: Finn de riktige størrelsene i instruksjonsboka til bilen din og ta gjerne bilder før du demonterer.

Et godt tips er å bytte bremseklossene når det kun er igjen ca 3 millimeter av bremseklossene. Dersom du sliter dem helt ned, er det stor sannsynlighet for at du må kjøpe ny bremseskive også. 

Søk etter bremseklosser med ditt reg.nr.

Bremsevæske

Bremsevæsken sørger for at du til enhver tid har riktig trykk når du tråkker på bremsepedalen. Gammel væske kan føre til at bremsene slutter å virke ved kraftig eller vedvarende bremsing.

Generelt kan man si at bremsevæsken skal skiftes ut hvert annet år. Bytteintervallen som anbefales for akkurat din bil finner du i serviceheftet til bilen. Se vårt utvalg i bremsevæsker nedenfor.

93714

Motorolje og oljefilter

Normalt skiftes olje og filter årlig, men dette avhenger av hvordan du kjører og hvor mange kilometer du legger bak deg. Er du i tvil om når bilen sist fikk ny olje, er det lurt å skifte – uansett.

Når du skal kjøpe motorolje er to ting avgjørende: Oljens tykkelse (viskositet) og om det er helsyntetisk, delsyntetisk eller mineralbasert olje. Er du i tvil om hvilken olje du bør velge sjekke bilens instruksjonsbok, søk opp ditt bilregistreringsnummer eller spør betjeningen på Biltema.

Søk med reg.nr. her

Dette trenger du av verktøy:

Før du går i gang med jobben, bør du kjøre bilen en liten runde i nabolaget, slik at oljen blir varm. Da er det enklere å tappe oljen av motoren. Pass på så ikke oljen blir altfor varm - da kan du brenne deg på den.

Gjør det selv: Slik skifter du olje (tv2.no)

Husk!

Ved første start etter oljeskift kan du risikere at varsellampe for olje lyser, men dette er helt normalt. Den gir seg etter noen sekunder.

Lys og lyspærer

En ren og ripefri frontrute handler i stor grad om god sikt når møtende biler setter frontlysene på deg. Men, du må selvfølgelig også ha lyktene i orden selv.

Slik gjør du:

  • Skru på bilen og ta en runde rundt så du får sjekket både nærlys, fjernlys, tåkelys og blinklys. Det er også viktig å sjekke ryggelys og bremselys, men det er umulig å få til ved å gå rundt bilen. Da er det lurt å be om hjelp av en annen i familien eller naboen.
  • På gamle biler var det ganske enkelt å skifte lyspærene på bilen selv. Det er det ikke lenger. Lyspærene på nyere biler er enten xenon eller LED, og en del biler har avanserte lamper med lys som beveger seg i svinger og lys som styrer mellom fjern- og nærlys på egenhånd. Dersom bilen din har viskerblader på frontlyktene, finner du det også.

Det går gjerne litt tid når man fikser selv. Men følelsen etterpå er ikke til å kimse av. Du føler mestring, samtidig som du har mer igjen i lommeboken når alt er gjort.

Se utvalget her og søk med ditt reg.nr.

93718

Vindusviskere

Biltema har forskjellige typer vindusviskere, alt fra litt enklere modeller til modeller av høy kvalitet. Et eksempel er vårt Ultrablade-blad, som former seg etter frontruten for best mulig resultat. Hvilke vindusviskere som passer best, avhenger av hvilken bilmodell du har. Ved hjelp av vårt registreringsnummersøk finner du enkelt ut hvilke vindusviskere som passer til bilen din.

Gjør det selv: Slik bytter du vindusviskere (tv2.no)

Biltema tipser

  • En tommelfingerregel er å bytte vindusviskere en gang om våren og en gang om høsten. Det er naturligvis helt avhengig av hvor mye du kjører, og hvilket klima vindusviskerne utsettes for. De kan fint vare i ca. 1 år.
  • Ikke bruk vindusviskerne til å fjerne is og snø fra frontruten. Da kan gummikanten på vindusviskerne skades.
  • Hvis vindusviskerne etterlater striper av vann, kan det være lurt å forsøke å rengjøre gummikanten med en fuktig klut før du bytter vindusviskerne.
  • Bruk de-icer for å effektivt fjerne is og snø fra frontruten før du begynner å bruke vindusviskerne.

Fjerne dårlig lukt i bilen

Hvorfor begynner det å lukte? Når man har brukt klimaanlegget gjennom en sesong blir klimaanlegget fuktig og skitt samler seg, noe som gir et perfekt miljø for bakterier, sopp og andre mikoorganismer å utvikle seg i. Det er spesielt i sesongovergangene at man får en lukt av sure sokker i kupeen – som i disse dager. Da må klimaanlegget renses før man igjen kan puste i bilen uten å bli grønn i ansiktet.

I videoen under viser vi hvordan du skifter kupéfilter og tar en rens av aircondition-anlegget på en enkel måte.

Gjør det selv: Fjerne dårlig lukt i bilen (tv2.no)

 

Relaterte artikler

Disse tingene trenger du i bilen før vinteren setter inn

Disse tingene trenger du i bilen før vinteren setter inn

For å sikre en trygg og problemfri kjøretur, er det viktig å være godt forberedt. Vi hjelper deg!

Spar penger på vinterklar bil

Spar penger på vinterklar bil

Kalenderen viser at det er tid for å gjøre bilen vinter-klar. Gjør jobben selv og spar tusenvis. Vi hjelper deg!

Slik pleier du bilbatteriet ditt

Slik pleier du bilbatteriet ditt

Vi trenger alle kjærlighet - det gjelder også batteriet i bilen din.