Slik tar du vare på trampolinen – for barnas sikkerhet

Hvis trampolinen vedlikeholdes på riktig måte, er hele familien sikret latter og aktivitet i mange år. Men for at trampolinen skal tåle mange år med hopping, må du ta vare på den og vise den litt omsorg mellom slagene.

Om sommeren brukes trampolinen hyppig, kanskje til og med hver dag? Barna kan leke, hoppe og kose seg i flere timer om gangen, uten å bli lei eller avbryte leken for å komme inn og spise. Det er gøy å hoppe på trampolinen, og det forbedrer også barnas kondisjon, motorikk, kroppskontroll og koordinasjon.

Rengjør trampolinen

Det er veldig viktig at du kontrollerer trampolinen både før og etter hver sesong. Hvis trampolinen er skitten, må den rengjøres, ikke minst før du tar den inn for vinteren.

Rengjør trampolinen på følgende måte:

 1. Rengjør rammen, kantbeskyttelsen, polstringen og sikkerhetsnettet med lunkent vann og oppvaskmiddel. Ikke bruk løsemidler, rengjøringsmidler, såpepulver eller for varmt vann.
 2. Tørk av grundig.
 3. Fei bort smuss fra duken med en kost.
 4. Vask duken med hageslangen.
 5. La duken tørke helt før den brukes igjen.
75787

Oppbevaring om høsten og vinteren

I de kaldere høst- og vintermånedene må trampolinen oppbevares under tak, og helst et sted der det ikke blir fuktig eller altfor kaldt. En demontert trampoline tar opp cirka 1,5 kvadratmeter med oppbevaringsplass.

Rammen

Trampolinens ramme kan oppbevares utendørs hele året, selv om det kan oppstå overflaterust på den. Det er ikke noe som påvirker funksjonen på kort sikt. Hvis du oppbevarer rammen utendørs, kan det likevel være en fordel hvis du kan oppbevare den under tak eller dekke den med presenning. Husk også å tette hull i rammen, slik at den ikke fylles med vann og begynner å ruste.

Kjøp presenning her

Kantbeskyttelse, fjærer, duk og sikkerhetsnett

Det er ekstra viktig at du oppbevarer trampolinens kantbeskyttelse, fjærer, duk og sikkerhetsnett innendørs i høst- og vinterhalvåret. Delene er mer følsomme for lave temperaturer, og de må oppbevares et sted der temperaturen ikke blir lavere enn –10 °C. De varer lengst hvis du oppbevarer dem tørt, for eksempel i en bod eller på loftet.

Vedlikehold og kontroll

Før, under og etter trampolinesesongen er det lurt å kontrollere at utstyret er helt og sikkert.

Duken

Duken er den delen av trampolinen som naturlig nok utsettes for størst påkjenning og slites raskest. Jo mer den brukes, desto mer slitt blir den. Hvis duken har blitt skadet, kan du enten reparere den eller kjøpe ny, avhengig av tilstanden.

Du kan reparere duken hvis:

 • hullet eller riften ikke overstiger 5 cm
 • resten av duken er i god stand

Hvis duken har flere skader og defekter i form av hull, bør du heller kjøpe ny duk.

Rammen

Det er rammen som holder sammen selve trampolinen, og derfor er det naturligvis veldig viktig at den er i god stand. Derfor må du kontrollere rammen med jevne mellomrom. Du beskytter rammen best ved å montere trampolinen på flatt og mykt underlag, på plenen eller på grus.

Slik avdekker du skader på rammen

 • Kontroller rammen før du monterer trampolinen, og se etter rust og andre åpenbare skader.
 • Kontroller sveisefugene og fjærfestene.
 • Kontroller at det ikke har rent vann inn gjennom hullene i rammen og samlet seg i den.
 • Kontroller festene for sikkerhetsnettet.

Sikkerhetsnettet

Alle trampoliner som er større enn 1,5 meter i diameter, skal ha sikkerhetsnett. Sikkerhetsnettet er der for å forhindre at hopperne faller av trampolinen og slår seg. Derfor er det veldig viktig at sikkerhetsnettet er helt og i god stand, slik at det fungerer.

Før hver sesong bør du kontrollere om det er hull, rifter eller andre skader på sikkerhetsnettet, som kan påvirke sikkerheten. Små hull er vanligvis ikke noe problem, men hvis nettet har for store hull, bør du bytte det ut.

Kantbeskyttelsen

Kantbeskyttelsen beskytter hopperne mot å sette fast føttene eller andre kroppsdeler i trampolinens fjærer, noe som kan gjøre veldig vondt. Derfor er det viktig at kantbeskyttelsen er hel og fungerer!

Kontroller om det er slitasje på kantbeskyttelsen. Finner du hull eller riper? Kontroller også stroppene som holder kantbeskyttelsen fast i rammen. Det er viktig at de er hele, slik at kantbeskyttelsen sitter som den skal. Hvis du må kjøpe ny kantbeskyttelse, finner du gode alternativer i sortimentet vårt.

Relaterte artikler

Slik hopper du trygt på en trampoline

Slik hopper du trygt på en trampoline

Les hvordan du hopper sikkert på trampolinen og hva du bør tenke på for å unngå skader her.

Kjøpeguide – slik velger du riktig basseng

Kjøpeguide – slik velger du riktig basseng

Bassenger kommer i mange størrelser og varianter. Vet du ikke hvilken du skal kjøpe? Les vår guide her!

En dag på stranden

En dag på stranden

En dag på stranden kan, som vi alle vet, se veldig annerledes ut. Uansett hva du liker å gjøre på stranden, har vi strandgreiene som gjør dagen til en sommersuksess.