Syv tips til utebelysning i hagen

Syv tips til utebelysning i hagen

Utebelysning skaper liv og bevegelse i hagen, men kan også være en trygghet når mørket legger seg. Ved å plassere forskjellige typer belysning på forskjellige steder i hagen kan du skape dynamikk og et hyggelig utemiljø.

Det spiller ingen rolle hvor stor hage eller hvor liten uteplass du har. Med riktig type utebelysning kan du skape et magisk miljø for koselige sensommermiddager eller lyse opp høstens mørkere kvelder. I tillegg kan et opplyst utemiljø være en bidragende faktor for å skremme bort tyver.

Her får du noen tips til hva du bør tenke gjennom når du skal lyssette hagen din.

73536

Dyr - Leken lampe til barna.

73535

Bakkebelysning - Lys opp bedene

73537

Hengende belysning - Dekorative lyskuler

Oppdag vårt utvalg innen belysning utendørs

1. Forskjellige lyskilder

For å skape en effektfull lyskulisse kan du plassere forskjellige lyskilder med forskjellige avstander i hagen. Varier mellom sterke og litt svakere lyskilder, og la avstanden bli større desto sterkere lyskilder du bruker. Når du varierer styrken på lyskildene, kan du også skape dybde i hagen ved å plassere de sterkeste lampene lengst unna, og de svakere lampene nærmere. 

2. LED-lamper

LED-lamper bruker mindre strøm og har lengre levetid enn lamper med vanlige pærer og halogenpærer. Du kan velge mellom LED-lamper med varmt eller kaldt lys og plassere dem strategisk i hagen. Husk at varmt lys kan passe bedre nær uteplassen der vi er ofte. 

3. La plantene lyse

Lek med lyssettingen og formene du allerede har i hagen. Kle buskene med lysnett, pynt stien med solcellelamper, få trestammen til å funkle ved hjelp av lysslynger, eller fremhev de vakreste blomstene med en lyskaster. Prøv deg frem med forskjellige lyskilder og lysstyrker. Når du skal belyse grønne planter, bør du bruke kaldere lys, siden det fremhever grønnfargen litt mer. 

4. Skap lyseffekter med solcellelamper

La hagens oppbygging bestemme hvordan du lyssetter utemiljøet ditt. Ikke bruk for sterke lamper i forgrunnen. De demper lyset fra de svakere lampene i bakgrunnen. Plasser belysningen på forskjellige nivåer, med for eksempel belysning på bakkenivå, spotlights som lyser opp trekronene, lysslynger i buskene og en lykt ved entreen. Bruk solcellelamper som tennes når mørket kommer, og slukkes når morgenen gryr.

5. Nyt belysningen når du er innendørs

Plasser utebelysningen slik at dere kan nyte det koselige utemiljøet selv når dere er innendørs. Kanskje har dere et stort tre som dere ser fra spisebordet? Lys opp stammen med en spotlight!
Eller snurr en lysslynge rundt rekkverket på balkongen eller gjerdet rundt uteplassen. Kanskje kan dere plassere ekstra belysning utenfor barnerommet for å skape trygghet i mørket? 

6. Belys fasaden

Hvis du kler husets fasade med utebelysning, skaper du en innbydende og hjemmekoselig atmosfære. På husets fasade kan det være best å bruke samme type lyskilder, slik at du får en stilren helhetsfølelse. Lyssett entreen litt ekstra, og kanskje har du et husnummer på fasaden som bør være synlig i mørket? 

7. Bruk tidsur

Det er ofte ingen grunn til at utelysene skal stå på hele natten. I tillegg til å at du sparer strøm og penger når de er slukket, forstyrrer du heller ikke nattaktive dyr og fugler som kan plages av belysningen om natten. Koble belysningen til et tidsur, slik at du selv kan bestemme når lampen skal tennes og slukkes. Eller bruk lamper med lyssensor. Da tennes belysningen når noen eller noe beveger seg i hagen. 

Relaterte artikler

Solcellepaneler - fremtidens energikilde

Solcellepaneler - fremtidens energikilde

Stadig flere bruker solcellepaneler til å produsere egen miljøvennlig strøm ved hjelp av solen. Prøv det, du også!

Slik skaper du en WOW-følelse i ditt drivhus

Slik skaper du en WOW-følelse i ditt drivhus

Det er mange fantastiske stunder som kan deles i et drivhus. Få gode tips her >>

Slik gjør du uteområdet klart til sommeren

Slik gjør du uteområdet klart til sommeren

Sola varmer og det er på tide å gjøre hagen og uteområdet klart til sommeren. Vi ser på hvordan du kan gjøre det enkelt, og rimelig!