Mips-hjelmer hos Biltema!

Mips-hjelmer hos Biltema!

Du har kanskje hørt om Mips, som er et nytt, revolusjonerende system innen hjelmteknologi. Enkelt forklart er Mips en beskyttelse mot rotasjonsbevegelser. Her kan du lese mer om hvordan det fungerer og hvorfor du bør bruke en Mips-hjelm.

Hva er Mips?

Beskyttelsessystemet Mips® er utviklet for at forskjellige hjelmer skal gi ekstra beskyttelse i mange typer ulykker. For enkelte sammenstøt kan Mips-systemet redusere kreftene som overføres til hodet, der de kan skade hjernen.

Hvorfor Mips-hjelm?

En Mips-hjelm gir bedre sikkerhet ved et eventuelt fall, og ikke minst kan teknologien beskytte deg mot alvorlige hjerneskader. Men hva er forskjellen sammenlignet med en tradisjonell sykkelhjelm?

Mips gir dobbel beskyttelse

En Mips-hjelm gjør at en vanlig hjelm gjør, men i tillegg gir den ekstra beskyttelse mot rotasjonsbevegelser som oppstår i hjelmen. Undersøkelser av sykkelulykker har vist at syklister ofte faller skrått mot bakken, slik at hodet vrir seg i hjelmen. Det er disse kreftene Mips-teknologien tar seg av og reduserer. Hodet ditt kan bevege seg i hjelmen, og ved et fall reduseres påkjenningene på hjernen, og derfor også risikoen for alvorlige hjerneskader.

Tradisjonelle hjelmer

Tradisjonelle hjelmer er designet og testet først og fremst for rette støt, men de fleste støtene er vinklede, noe som kan føre til at hodet roterer.

Hjerneskader

Denne rotasjonsbevegelsen kan forårsake hjerneskade.

Mipshjelmen

Lavfriksjonslaget i hjelmen er designet for å bidra til å redusere hoderotasjon under visse vinklede sammenstøt.

Lineære kontra skrå sammenstøt

Hjernens forskyvningsegenskaper (hvordan den reagerer når krefter påvirker den i forskjellige retninger) ligner på egenskapene til vann eller gelé. Det gjør at den vanligvis er mer følsom for rotasjon enn for lineære bevegelser. Når en rotasjonsbevegelse får de forskjellige delene av hjernen til å bevege seg i forhold til hverandre, kan vevet strekkes ut, noe som kan forårsake hjernerystelse eller andre hjerneskader.

Rotasjonskraften er en vanlig årsak til hjernerystelse og mer alvorlige hjerneskader ved skrå sammenstøt. Mips-systemet består av et lavfriksjonslag som er montert i hjelmen. Ved slag mot hodet beveger laget seg litt i forhold til hjelmen for å rette kraften bort fra hodet og redusere risikoen for hjerneskader.

80827

Tradisjonell vs Mips - De fleste tradisjonelle hjelmer er designet for lineære støt, selv om de fleste støtene skjer på skrå. Lavfriksjonslaget kan redusere rotasjonsbevegelsen som oppstår ved skråstøt.

Et beskyttelsessystem som etterligner hjernen

I motsetning til tradisjonelle hjelmer som vanligvis blir designet og testet for lineære sammenstøt, er Mips-systemets lavfriksjonslag en måte å imitere hjernens egen måte å beskytte seg mot rotasjonsbevegelser på.

80826

Hjernen vs Mips - Cerebrospinalvæsken er et naturlig beskyttende system som lar hjernen bevege seg i forhold til hodeskallen.

Mips – en svensk oppfinnelse

Mips er en forkortelse for Multi-Directional Impact System, og teknologien ble oppfunnet av svenske biomekanikere og hjernekirurger. Mips AB er et svensk selskap med hovedkontor i Stockholm. Selskapet selger Mips-teknologien til den globale hjelmindustrien, og i dag finnes Mips i mange millioner hjelmer over hele verden (5,4 millioner i 2017). I tillegg til sykkelhjelmer, brukes Mips også i skihjelmer, ridehjelmer og hjelmer for motorsport.

Våre Mips-hjelmer

Godt valg fra Folksam 

Folksam ønsker å bidra til en tryggere tilværelse i trafikken, og våren 2020 testet de derfor 27 forskjellige sykkelhjelmer på det europeiske markedet og undersøkte sikkerhetsnivået på disse ved hjelp av fem forskjellige kollisjonstester. I Folksams test av sykkelhjelmer fikk vår Mips-hjelm den høyeste poengsummen og ble derfor tildelt merkingen «Godt valg». Denne merkingen betyr at produktet har bestått testene det ble utsatt for, og dermed at det er bedre enn andre produkter som ikke fikk den samme utmerkelsen. 

Relaterte artikler

Oppdag våre sykler

Oppdag våre sykler

Oppdag vårt utvalg av sykler, til alle behov.

Sykle med barna!

Sykle med barna!

Det finnes mange fordeler med å sykle med barna, og den største er at man får beveget kroppen. Les mer om å sykle med barne her.

Sykkelservice - slik gjør du det selv

Sykkelservice - slik gjør du det selv

Med våre guider gjør du service på sykkelen din selv.