Mips-hjelmer – nå hos Biltema

Mips-hjelmer – nå hos Biltema

Du har kanskje hørt om Mips, som er et nytt og revolusjonerende system for hjelmteknologi. Kort sagt er Mips beskyttelse mot rotasjonsbevegelser. Her kan du lese mer om hvordan det fungerer, og hvorfor du bør bruke en Mips-hjelm.

Hva er Mips?

Mips er et patentert system som beskytter hjernen mot rotasjonsbevegelser hvis du faller og slår hodet. Rotasjonsbevegelser er resultatet av skrå støt mot hodet, som er vanlig ved fallulykker på sykkel.

I en hjelm med Mips er skallet og fyllet adskilt med et friksjonslag, slik at de kan gli uavhengig av hverandre med en bevegelse på 10–15 mm. Det fører til at hjelmens skall absorberer mye av bevegelsesenergien som oppstår ved skrå støt mot hodet. Resultatet blir mindre påkjenninger på hjernen, og risikoen for hjerneskader reduseres.

Hvorfor Mips-hjelm?

En Mips-hjelm gir bedre sikkerhet ved et eventuelt fall, og ikke minst kan teknologien beskytte deg mot alvorlige hjerneskader. Men hva er forskjellen sammenlignet med en tradisjonell sykkelhjelm? En tradisjonell sykkelhjelm absorberer støtet når du treffer bakken eller en annen hard overflate. Energien som oppstår i fallet, fører ofte til at hjelmen sprekker, noe som er bra. Det viser at hjelmen har absorbert energien som ellers ville ha blitt sendt direkte til hodet.

Mips gir dobbel beskyttelse

En Mips-hjelm gjør alt en vanlig hjelm gjør, men gir samtidig ekstra beskyttelse mot rotasjonsbevegelsen som oppstår inne i hjelmen. Undersøkelser av sykkelulykker har vist at syklister ofte faller skrått mot bakken, slik at hodet vrir seg i hjelmen. Det er disse kreftene Mips-teknologien tar seg av og reduserer. Hodet ditt kan bevege seg i hjelmen, og ved et fall reduseres påkjenningene på hjernen, og derfor også risikoen for alvorlige hjerneskader.

Mips – en svensk oppfinnelse

Mips er en forkortelse for Multi-Directional Impact System, og teknologien ble oppfunnet av svenske biomekanikere og hjernekirurger. Mips AB er et svensk selskap med hovedkontor i Stockholm. Selskapet selger Mips-teknologien til den globale hjelmindustrien, og i dag finnes Mips i mange millioner hjelmer over hele verden (5,4 millioner i 2017). I tillegg til sykkelhjelmer, brukes Mips også i skihjelmer, ridehjelmer og hjelmer for motorsport.