Bilpleieguide – slik gjør du det

Bilpleieguide – slik gjør du det

Å holde bilen ren er en viktig del av vedlikeholdet. Og hvem har vel ikke lyst til å kjøre rundt i en skinnende ren bil? I bilpleieguiden vår kan du lese mer om hvordan du tar best mulig vare på bilen din.

Med de riktige bilpleieproduktene er det ikke vanskelig å ta vare på bilen. I tillegg til at det er ekstra gøy å kjøre rundt i en bil som skinner, er også god bilpleie avgjørende for bilens levetid. Med andre ord finnes det mange fordeler med å bruke litt ekstra tid på bilpleien. Og vi hjelper deg. 

Husk!

Før du vasker bilen, anbefaler vi at du tar en titt på reglene og retningslinjene for bilvask som gjelder der du er.
Smusset du vasker av bilen, inneholder ofte olje- og drivstoffrester, og av hensyn til miljøet bør det ikke havne i overvannet. De fleste vaskehaller har oljeutskillere og renseanlegg for vannet, slik at bilvasken blir mer miljøvennlig.

1. Avfetting og forvask

Forvasken er viktig, siden den fjerner belegg, partikkelsmuss og forurensning som ellers kan ripe lakken når du vasker bilen. Hvis bilen er skitten etter vinteren, kan du med fordel påføre avfetting først (la den virke i cirka 10 minutter) før du påfører forvaskemiddelet eller avfettingen. La forvaskemiddelet virke så lenge som mulig, men ikke la det tørke inn. Skyll deretter grundig med rikelig med vann, gjerne med høytrykkspyler. 

2. Fjerne flyverust

Jernpartikler fra bremseskiver eller piggdekk kalles flyverust, og de kan sette seg i lakken. Der begynner de å ruste, og de bør vaskes bort med rustløsning så raskt som mulig. For å fjerne dem kan du sprøyte flyverustløsningen på hele bilen og felgene. La middelet virke i 5–10 minutter, og skyll deretter grundig med vann. Du kan for eksempel bruke vårt Clay Bar Kit, som effektivt fjerner forurensninger som over tid samles i lakken. Det rengjør også lakken for blant annet harpiks, pollen, asfaltflekker, tjære, flyverust og bremsestøv. Det kan hende du må polere bilen etter at du har brukt Clay Bar Kit. 

3. Bilsjampo

Nå er det tid for håndvask for å fjerne inngrodd smuss og trafikkfilm. Bruk en bilsjampo som skummer, samt to bøtter. Én bøtte med bilsjampo i, og én med vanlig vann, slik at du kan skylle vaskehansken eller svampen. Begynn å vaske bilen fra øverst og nedover, slik at du ikke risikerer at det groveste smusset, som ofte sitter nederst, riper bilen. Rengjør felgene med en separat felgbørste. Skyll bilen med vann, og tørk den med tørkeklut. 

4. Beskytte lakken

Nå er det på tide å beskytte bilens lakk. Formålet med lakkbeskyttelsen er å gi lakken en beskyttelse som støter bort smuss, veisalt, vann og andre avgasser, samt å gjøre bilen blank. 

Du kan for eksempel bruke bilvoks, keramisk bilvoks eller hurtigglans. Før du påfører lakkbeskyttelsen, bør du rengjøre overflaten med lakkrens. Deretter påfører du lakkbeskyttelsen og lar den virke som beskrevet på produktet. 

Hvis bilen har mindre riper som du vil skjule, må du polere dem før du påfører lakkbeskyttelsen.  

Polere lakken 

Hvis du vil skjule mindre riper i lakken, må du polere dem før du påfører lakkbeskyttelse. Når du polerer bilen, slipes et tynt lag av klarlakken bort, slik at små riper eller steinspruter jevnes ut. For å finne riktig poleringssvamp og poleringsmiddel til bilen må du prøve deg frem, siden lakken på alle biler har forskjellig hardhet. Begynn med det mest skånsomme middelet og de mest skånsomme poleringssvampene, og prøv deg fram. 

Alt til bilpleien 

 

Relaterte artikler

Reis på bilferie!

Reis på bilferie!

Friheten til å kunne dra hvor du vil, og stoppe hvor du vil – er ikke den bare herlig? Før du begir deg ut på veien, er det viktig at du sjekker bilen, slik at alt fungerer som det skal.

Slik pleier du bilbatteriet ditt

Slik pleier du bilbatteriet ditt

Vi trenger alle pleie og det gjelder også bilbatteriet ditt. Det lønner seg å gi litt ekstra pleie til bilbatteriet og vi forteller hvordan!

Rengjøringsguide for bobil og campingvogn

Rengjøringsguide for bobil og campingvogn

Nå er det på tide å la hjulene rulle igjen, og da er det alltid lurt å ta en titt på utstyret, vaske utvendig og innvendig samt kontrollere dekk og andre viktige sikkerhetsdetaljer før du gir deg ut på veien.