Kjøp & Hent  - Kjøp på nett og hent i varehuset. Biltema Appen  - 19000 produkter rett i lomma! Mitt Biltema  - Få kvitteringene dine digitalt Biltema Bedrift  - Logg inn

Bilbatterier

Kjøpeguide for bilbatterier — sørg for at bilen starter når du trenger den

Bilbatterier er forbruksartikler som slites ut gradvis uavhengig av hvor mye eller lite du bruker bilen. De fleste merker at bilbatteriet må byttes når det mister lagringskapasiteten og startkraften ikke er tilstrekkelig. Siden bilens batteri er avgjørende for at den skal fungere, er det viktig at du velger et batteri som passer til bilen din. Derfor har vi laget denne kjøpeguiden.

 

Hvor stort er bilbatteriet?

Størrelsen på det nye bilbatteriet må tilsvare størrelsen på det originale batteriet, slik at det får plass i batteriholderen. Derfor er det lurt å måle det gamle batteriets lengde, bredde og høyde. Du bør også måle eventuelle poler som stikker ut.

Hvilket bilbatteri passer i bilen din?

Når du har funnet ut hvor stort bilbatteri du trenger, må du bestemme deg hvor hvilken type bilbatteri som passer best for deg og bilen din. I Biltemas sortiment finner du for eksempel AGM-batterierAMF-batterierEFB-batterierSMF-batterier, Tinn-kalsiumbatterier og sølv-kalsiumbatterier.

Hvor sitter bilbatteriets poler?

Noen biler har kortere batterikabler enn andre, og det betyr at batteriets poler må sitte på riktig sted. De angitte polposisjonene viser hvor batteriets plusspol sitter. Ved polposisjon 0 eller R er plusspolen plassert på høyre side, og ved polposisjon 1 eller L er plusspolen plassert til venstre.

Hvor høy kaldstarteffekt trenger du?

Batteriets kaldstarteffekt betegnes med CCA, A eller EN og angir antall ampere som bilbatteriet kan levere de første 30 sekundene ved en temperatur på cirka –17,8 ℃. Det nye bilbatteriet må ha en CCA-verdi som er den samme som eller høyere enn verdien som er angitt i bilens brukerhåndbok. Ellers kan det hende at motoren ikke starter. Hvis du har mange kaldstarter og bare kjører kortere strekninger, kan det være lurt å velge et batteri med høyere CCA-verdi.

Hvor mange ampere skal batteriet levere?

Bilbatteriets kapasitet måles i amperetimer (Ah), altså hvor mange ampere batteriet kan levere i løpet av en time. Jo kraftigere bilen er, desto høyere batterikapasitet krever den. Den enkleste måten å velge et bilbatteri med riktig kapasitet på, er å ta utgangspunkt i det gamle batteriet. Du kan også selv regne ut hvor mye kapasitet du trenger ved å finne ut hvor mange ampere som trengs for å drive bilens utstyr, og multiplisere det med antall timer utstyret kommer til å brukes.

Hvilken spenning må bilbatteriet ha?

For at bilbatteriet skal kunne gi motoren tilstrekkelig med strøm og ikke skade andre elektriske komponenter, må batteriets spenning være den samme som resten av utstyret. For eksempel har de fleste personbiler et 12 V system, og derfor må de ha et bilbatteri med spenningen 12 V. Hvis batteriet har høyere eller lavere spenning, kan komponentene slutte å fungere eller bli skadet.

TIPS: Vedlikeholdslading

Vanlige spørsmål om bilbatterier

Hvilken væske skal jeg bruke når jeg fyller på et bilbatteri?

I dag er de fleste batterier vedlikeholdsfrie, men hvis du har et batteri som må fylles, bør du bruke destillert vann.

Hvilket bilbatteri trenger jeg?

Det avhenger blant annet av hvilken type bil du har, hvilke preferanser du har, samt hvordan du bruker bilen.

Hvor lenge varer et bilbatteri?

Hvis du tar vare på bilbatteriet ditt, kan det vare i 6–8 år, ellers kan det hende du må bytte det allerede etter tre år.