Guide: Kom i gang med elsykkelen din

Hvis du har blitt den lykkelige eieren av en elsykkel, kan det ta litt tid å bli kjent med den. Du må venne deg til hvordan elektronikken fungerer og generelt en ny måte å sykle på. Naturligvis varierer elsykler fra produsent til produsent, men det er fortsatt noen fellesnevnere. Les denne veiledningen, slik at du kan gjøre deg kjent med elsykkelen din på et blunk.

De populære elsyklene

Elsykler har blitt et vanlig syn i naturen – både i de pulserende byene der man vil komme seg raskt fra A til B, og i de stille landsbyene der man vanligvis sykler lengre avstander. Elsykler er et effektivt transportmiddel for alle aldre, og de kan hjelpe deg med å sykle oftere enn å bruke bilen eller offentlig transport. En stor fordel med elsykkelen er også at du kan nyte den friske luften på vei til jobb – uten å komme frem svett og andpusten.

Elsykler finnes i en rekke forskjellige modeller som passer til forskjellige behov og livsstiler. Den klassiske elektriske sykkelen er designet for daglig pendling og raske turer rundt i byen. I tillegg finnes det elektriske mountainbikes, touring elektriske sykler, speed elektriske sykler og sammenleggbare elektriske sykler. I denne guiden tar vi utgangspunkt i elsykkelen for bybruk, som er den vanligste på markedet.

Start med sykkelturer på veier med lite trafikk

Hvis du ikke har syklet en elsykkel før, er det lurt å starte med et par turer på en vei med lite trafikk. Der kan du trygt øve og eksperimentere med sykkelens forskjellige hastighetsnivåer, samt merke hvordan det føles når batteriet slutter å hjelpe til ved 25 km/t. Du kan også oppleve at sykkelen bremser litt, slik at du ikke overskrider denne fartsgrensen. På en vei med lite trafikk er det også enklere å stoppe og snu når du trenger det, uten at du kommer i veien for andre syklister og bilister.

Husk at elsykkelen er tyngre enn vanlige sykler. Derfor kan den føles litt vanskelig å håndtere i starten. Men med litt tid og trening vil du snart føle deg komfortabel med den nye elsykkelen din, slik at du kan nyte alle fordelene.

99047

Slik fungerer elsykkelen din

Start elsykkeleventyret ditt hos Biltema. Vi har laget en god og omfattende guide for deg som ønsker grunnleggende kunnskap om hvordan du for eksempel slår på sykkelen, bruker det oppladbare batteriet, tenner lykten og mye mer. Med vår hjelp kan du komme i gang raskt og enkelt.

Sett inn, slå på og lås batteriet på elsykkelen

Trygg og effektiv bruk av elsykkelen starter med korrekt håndtering av batteriet. Først må du plassere batteriet i holderen, som vanligvis er plassert på sykkelens ramme eller under setet. Når batteriet er på plass, sitter det godt og kan slås på. På enkelte elsykler må nøkkelen til batteriet være i ulåst posisjon for at batteriet skal kunne skyves helt inn i holderen.

Når batteriet er plassert på riktig måte, må det slås på ved hjelp av nøkkelen. Nøkkelen har vanligvis tre posisjon – en for å slå det på, en for å låse det, og en for å låse det opp. Du ser at du har slått på batteriet når displayet lyser, avhengig av hvilken sykkel du har.

Det er også viktig å låse batteriet, spesielt når du parkerer elsykkelen din på et offentlig sted og ikke vil bære med deg batteriet. For eksempel når du skal i butikken eller spiser en god frokost på en kafé. Men vi anbefaler at du alltid tar med deg batteriet hvis du skal være borte lenge, spesielt hvis du bor i byen. Hvis batteriet er tilkoblet, er sykkelen veldig attraktiv for tyver. Du vet at nøkkelen er i låst posisjon når du ikke kan trekke batteriet ut av sykkelen.

Som nevnt er elsykler forskjellige, så husk å lese produsentens instruksjoner grundig, slik at du håndterer og vedlikeholder batteriet ditt på riktig måte.

Slik slår du på elsykkelen

Det er enkelt å slå på elsykkelen. Displayet er ofte plassert på styret, slik at det er enkelt å lese og bruke. Der finner du vanligvis en av/på-knapp, som du kan trykke på for å aktivere sykkelens elektriske anlegg. Når systemet er slått på, lyser displayet og viser forskjellig informasjon, for eksempel batterinivå, assistansenivå og i enkelte tilfeller til og med hastigheten din – hvis sykkelen har en skjerm.

Husk å lese produsentens håndbok for spesifikke instruksjoner, siden prosessen for å slå på sykkelen kan variere noe fra modell til modell. Men så lenge batteriet er montert på riktig måte i sykkelen, kan den slås på raskt og enkelt.

Bruk elsystemet

For å aktivere elsykkelens elsystem trenger du bare å tråkke på pedalene. Da aktiveres motoren, som hjelper deg med jevn og effektiv trekkraft. Når du slutter å tråkke på pedalene, stopper assistansen. Men husk at det kan ta et par sekunder før motoren slutter å trekke. Ved lavt assistansenivå vil du merke at du må tråkke hardere, så hvis du vil sykle så lett som mulig, bør du velge et høyt assistansenivå.

99050

Slik justerer du assistansenivået

Assistansenivået er en av de viktigste funksjonene å holde oversikt over. Du kan bruke knapper på displayet til å velge hvor mye batteriet skal hjelpe. Enkelte elsykler har knapper med piler på – én pil opp og én pil ned – mens andre har pluss- og minusknapper.

Ved å trykke på disse knappene kan du øke eller redusere hjelpen motoren gir mens du sykler. Høyt assistansenivå brukes vanligvis i bratte bakker eller på lange turer. Lavt assistansenivå er ideelt på flate turer, kortere turer eller for å forlenge batteriets levetid.

Det er en vanlig misforståelse at elsykkel ikke gir trening. Selv om du ikke forbrenner like mye som på en vanlig sykkel, gir det deg fortsatt noe. Hvis du vil øke elsykkelpulsen, kan du velge lavt assistansenivå over lange avstander eller i bratte bakker. Du kan også sykle uten å bruke batteriet, selv om den ekstra vekten gjør det betydelig hardere.

Slå på lykten

Hvordan du slår på lykten på elsykkelen kan variere fra modell til modell, men vanligvis er prosessen enkel. På elsykler der batteriet er under setet, er baklykten i enkelte tilfeller plassert på batteriet, og derfor tennes den når det elektriske systemet slås på. Det betyr også at baklykten er tent i dagslys. Andre ganger er baklykten plassert på klassisk måte på sykkelen og må slås på manuelt. Hvis sykkellykter ikke er inkluder med elsykkelen, finnes det flere gode modeller som du kan kjøpe separat.

Hvis sykkelen leveres med frontlykt, må den slås på manuelt eller ved hjelp av en knapp. Vanligvis må du holde nede en av justeringsknappene i et par sekunder.

Få hjelp av Walk Assist

Walk Assist er en smart funksjon som finnes på enkelte elsykler. Den er designet for å hjelpe litt ekstra når du trenger det. Når du aktiverer Walk Assist, hjelper elsykkelen din med å trille fremover ved hjelp av en lett, men effektiv motorassistanse. Det er ekstra nyttig når du skal trille sykkelen opp bratte bakker eller i ulendt terreng, eller når du bare trenger litt ekstra hjelp for å komme i gang. Walk Assist aktiveres vanligvis ved hjelp av en knapp på skjermen, som du holder nede så lenge du trenger hjelp.

Lade batteriet

Når du ser på skjermet at batterinivået er lavt, må du lade batteriet. Først må du fjerne batteriet fra sykkelen og koble det til laderen. Deretter kobler du laderen til en stikkontakt. Ladetiden varierer, men det kan ta alt fra 2,5 til 8 timer før batteriet er fulladet. Under lading lyser en indikatorpære ofte rødt, og den bytter til grønt når batteriet er oppladet. Husk å følge produsentens anvisninger for å sikre korrekt lading og forlenge batteriets levetid.

99048

Slik forlenger du elsykkelens rekkevidde

Det tar ofte litt tid å venne seg til en elsykkel hvis du har syklet på en tradisjonell sykkel hele livet. Batteritiden kan lure mange nybegynnere, og derfor gir Per Normann, som er ansvarlig for sykler hos Biltema, sine beste råd for å forlenge elsykkelens rekkevidde:

1. Pumpe opp dekk: Enten motoren er elektrisk eller ei, er dekktrykket en av de viktigste faktorene for sykkelens rekkevidde. Pump opp dekkene dine med en sykkelpumpe til anbefalt trykk for dekkene dine, og gjør det hver uke. Kald luft tar mindre plass, og derfor må du være ekstra oppmerksom på dekktrykket om vinteren og ved plutselige temperaturfall.

2. Vær ekstra forsiktig om vinteren: Frost og kulde reduserer batteriets kapasitet betydelig, så du bør oppbevare batteriet i romtemperatur når det er kaldt ute. Hvis det er kuldegrader, kjøpes det raskt ned og tappes mens du sykler, så det er lurt å pakke inn batteriet for å holde på varmen.

3. Ikke la batteriet bli helt utladet: Det er viktig å lade batteriet hver dag etter bruk. De nye batteritypene fungerer dårlig når de blir helt utladet. Hvis du er på en ekstra lang tur, eller hvis du har mye vekt på sykkelen, bør du ta med deg laderen, slik at du kan lade batteriet når du kommer frem.

4. Start rolig: Å starte og akselerere til ønsket tempo er det mest krevende for motoren og batteriet. Derfor bør du sette motorassistenten på det laveste nivået eller slå den helt av før du begynner å sykle. Når du har nådd ønsket tempo, kan du øke den igjen. Sørg også for å slå av assistansen når du sykler i nedoverbakke.

5. Oppbevaring er viktig: For mange er det helt naturlig å parkere sykkelen i et skur. Men de blir veldig varme om sommeren og tilsvarende kalde om vinteren. Disse temperatursvingningene svekker batteriets kapasitet. Derfor må du alltid ta med deg batteriet og oppbevare det i samme posisjon som det er montert på sykkelen. Hvis batteriet for eksempel er plassert vannrett under bagasjebæreren, må det også oppbevares vannrett. Det gjelder også ved lading.

Hvor langt elsykkelen kan kjøre på et fulladet batteri avhenger blant annet av vekten din, dekktrykket, temperaturen, vind, terreng og hvor mye hjelp du får fra batteriet. Men i gjennomsnitt varer et normalt batteri i 30–70 km.

Her kan du lese mer om hvordan du kan få mer ut av elsykkelbatteriet.

Du finner både elsykler og tilbehør hos Biltema

Biltema er en av Nordens største butikkjeder. Biltemas sortiment er i konstant utvikling, og i dag består det av mer enn 19 000 produkter i kategoriene biler og motorsykler, sykler, båter, fritid, hjem, kontor og verksted, bygging, bilpleie og verktøy.

Du kan eventuelt utforske utvalget vårt av elsykler i forskjellige farger til menn og kvinner. Husk også at funksjonene kan variere fra modell til modell og merke til merke. Derfor bør du alltid lese håndboken for sykkelen din.

Ta også en titt på utvalget vårt av sykkeltilbehør, for eksempel våre hjelmer, kurver, sykkellåser og mye mer.

Relaterte artikler

Slik skifter du kjede på sykkel uten gir eller sykkel med navgir

Slik skifter du kjede på sykkel uten gir eller sykkel med navgir

Vi guider deg i hvordan du skifter kjede på sykkel uten gir eller sykkel med navgir

Gjør sykkelen klar for våren

Gjør sykkelen klar for våren

Etter en lang vinter i boden eller garasjen, trenger sykkelen litt ekstra pleie og kjærlighet. Les mer her!

Sykler for alle aldre og behov

Sykler for alle aldre og behov

Finn din sykkel i vårt store utvalg!