5 steg til en flott julebelysning

5 steg til en flott julebelysning

Nå kommer snart julen og vi beveger oss inn i en stemningsfylt tid. En stor del av juleforberedelse er pynting og oppheng av julebelysning sammen med familien og det er ingenting som er koseligere enn flott julebelysning i førjulstiden. Julelys i øynene - akkurat som da man var barn, de forsvinner aldri. Det er følelsen som kommer opp igjen hvert år når man pynter til jul.

Selv om det frister å starte med pyntingen med en gang, så kan det være lurt å ta et steg tilbake og legge en plan for hvordan alt skal se ut.

Finn midtpunktet

Finn et naturlig midtpunkt der kan du starte med å henge opp. For mange er det inngangsdøren og inngangspartiet. Det er mye enklere enn å pynte tilfeldig på flere steder og helhetsinntrykket blir bedre. Ønsker du enda mer kontroll på prosjektet, kan du ta et bilde og tegne hvor du ønsker å henge opp belysningen i forkant. Da vil du få bedre oversikt over hvor det er naturlig å begynne og hvordan belysningen vil se ut når alt er ferdig.

65812

Steg 1 - Bruk riktig lysslynger

Bruk lysslynger som er egnet for utendørsbruk, og pass på at de er CE-merket. LED-lys har en rekke fordeler. Dersom du har barn eller kjæledyr slipper du bekymre deg for at noe uventet skal skje. LED lys er et godt valg fordi de nesten ikke blir varme. Det betyr at de er kalde ved berøring, og det sparer oss for en del bekymring. Samtidig fungerer lysene godt i kald temperatur, og de blir faktisk mer effektive når gradestokken synker. Ikke nok med det, men levetiden er lenger og de bruker opptil 90% mindre strøm sammenlignet med tradisjonelle pærer.

Steg 2 – Test lysene

Test at lysene fungerer før du henger dem opp. Selv om lysene er splitter nye, så bør de fortsatt testes på bakken. På den måten slipper vi å finne ut av det når vi er høyt oppe på stigen, eller etter at vi har skrudd på lysene, som er enda verre!

Steg 3 – Fest lysene

Bruk kabelklips for å feste lysene til takrenna. Her kan du velge mellom å feste lysene slik at de peker oppover eller nedover, avhengig av hva du foretrekker og hvordan det passer med resten av planen.

Bruk en stødig stige når du henger opp lys høyt i takrenner og trær. Et annet tips er  å henge opp belysningen når det er litt mørkere ute. Da blir det  enklere å se hvordan ting ser ut, og justere det det trengs. Ellers er flaggstaggbelysning er en veldig enkel og stilren måte å pynte det store treet utenfor.

Ikke glem tilbehøret!
Skjøteledninger og vanntette beskyttelsesbokser som verner og holder sammenskjøtekontakt og støpsel er noe alle som setter opp utendørsbelysning bør vurdere.

Husk også å ta hensyn til naboen. Dersom du bor tett opptil naboen, bør du prøve å plassere lyset slik at det ikke lyser direkte inn i stua til naboen.

65811

Populære steder å henge opp lys:

  • På busker, hekker og trær
  • Rundt søyler og stolper
  • Rundt vinduer, dørkarmer inngangsparti.
  • Nær innkjørsler og stier
  • Sidevinduer og planter

Steg 4 – Bruk timer

Digitale timere er superviktige for å beholde julefreden og spare strøm. Med en timer kan du på forhånd bestemme hvor lenge du vil at lysene skal lyse. Det betyr at de slår seg av automatisk om nettene slik at du beholder julefreden i nabolaget, samtidig som du sparer strøm!

Steg 5 – Skru på lyset

Sjekk at HFI/HPFI bryteren fungerer før du slår på strømmen. Skru på lyset og nyt arbeidet. Da var det klart for jul igjen!

Ønsker du å pynte med flere ting samtidig og bli ferdig med alt på en gang, så kan du supplere med lyslykter, nisser og andre pyntegjenstander for å løfte julestemningen enda mer.

65813

Finn din julebelysning her

Relaterte artikler

Kjøp et kunstig juletre!

Kjøp et kunstig juletre!

Det finnes mange fordeler med et kunstig juletre - vi gjør valget enkelt for deg!

Hva er julestemningen laget av?

Hva er julestemningen laget av?

Levende lys, julebakst, et glitrende juletre eller adventsstjerner i vinduene. Det finnes så mye som lager julestemning. Her får du noen tips fra oss!

5 tips til jul på hytta

5 tips til jul på hytta

Lag ro, fred og julestemning på hytta sammen med oss.