Slik gjør du hagen klar for vinteren – hagekalender

Slik gjør du hagen klar for vinteren – hagekalender

Varme dager og milde sommerkvelder i hagen går mot slutten. Med sommervarme som begynner å avta, og en høst som venter rundt hjørnet, er det på tide å gjøre hagen klar for høsten og vinteren.

Høstens forberedelser bestemmer ofte hvor frodig hagen din blir neste sesong. så ikke la hagen gå i vinterdvale før du har gitt den litt omsorg!

I hagekalenderen vår finner du våre beste tips og råd til hvordan du kan gjøre hagen klar for årets kaldere måneder.

Godt grunnutstyr til hagen

  • Trillebår
  • Løvkurv
  • Løv- og gressamler
  • Plastrive
  • Beskjæringssaks
  • Klippesett, tre deler
  • Rensehakke
  • Ugressfjerner

Hagen i september

78308

Planting

Selv om våren og sommeren er forbi, er september en god måned for hagene våre. Nå kan du nyte sommerens siste blomster, samtidig som du begynner å planlegge fremover. Jorden er varm, luften er fuktig, og solen skinner fortsatt. Derfor kan du plante bærbusker, trær og busker av forskjellige slag, eller hvorfor ikke et bed med flerårige planter?

Gressplen

Det er snart tid for sesongens siste plenklipping. Når du klipper gresset i september bør du heve klippehøyden, på denne måten vil plenen forbli mer spenstig når temperaturen begynner å synke. September er også en god måned for å så nytt gress og spre plengjødsel ettersom jorda fortsatt er fuktig.

Drivhus

Før den første nattefrosten når hagen din, kan det være lurt å flytte de mer eksotiske plantene inn i drivhuset. Benytt også anledningen til å rydde ut av drivhuset ved å kaste visne planter og tørke av potter og andre overflater med en oppvaskbørste og vanlig oppvaskmiddel. Hvis du rydder grundig, slipper du forhåpentligvis problemer med ubudne gjester som overvintrer. Et godt tips er å plassere de tomme pottene opp ned og stable de i hverandre, slik at de ikke sprekker av frosten når vinterkulden slår til.

Beskjær trær og busker

På sensommeren er det tid for å beskjære en del av steinfruktene, frukttrærne, buskene og løvhekkene. Når du beskjærer plantene dine, er det viktig at du bruker riktig verktøy for oppgaven. Hvis du skal beskjære større greiner, kan det være en fordel å bruke en grensaks eller grensag. Hvis du skal beskjære en hekk, kan det hende du klarer deg med en skarp hekksaks eller beskjæringssaks.

Våre beskjæringsverktøy

Et batteri – flere verktøy

Med vår MultiX-serie kan du bruke det samme batteriet i flere hagemaskiner. Praktisk, ikke sant?

Les mer om MultiX-serien vår

 

Hagen i oktober

78307

Planting

Avhengig av hvor i landet du bor, kan den første frosten komme smygende i oktober. Da er det på tide å plante planter som ikke tåler frost, over i en potte og oppbevare dem på et frostfritt, tørt og lyst sted. For eksempel i en vinterhage eller i garasjen hvis du har mulighet til å gi plantene ekstra belysning.

Gressplen

Før kulden og snøen kommer for alvor, er det lurt å rake og gjøre plenen klar. Kanskje rekker du å klippe det en siste gang før vinterdvalen? Når temperaturen i bakken synker til cirka 7 grader, slutter gresset å vokse, og da trenger du ikke å klippe det mer.

Når du klipper plenen den siste gangen for sesongen, bør du klippe den slik at gresset blir cirka 5 centimeter høyt. Hvis gresset er for langt under vinteren, vil plenen lett kunne kveles hvis gresset trykkes ned av snøen.

Hvis du har store mengder løv på plenen, er det også lurt å rake det opp, slik at gresset ikke kveles når løvet samles i våte hauger. Samle løvet i en kompost, eller rak dem inn i bedet eller under busker.

Blomsterbed

Som vi har sagt, kan det vært lurt å bruke løv i blomsterbed og under busker. Det beskytter mot vinterkulden, og markene bryter dem også ned til næringsrik muld.

Hvis du har flerårige planter i blomsterbedene, kan du med fordel la dem visne og ikke fjerne dem. Det beskytter nemlig plantene gjennom vinteren.

Hvis du har frukttrær i hagen, må du plukke opp nedfallsfrukt for å unngå soppsykdommer.

Beskjær hekken

Hvis du har en barhekk, for eksempel tuja, gran eller barlind, kan du med fordel klippe dem om høsten, siden de ikke vokser lenger. Avhengig av hvor i landet du bør, kan denne beskjæringen enten gjøres i september eller oktober før det blir for kaldt. Når du klipper barvekster, må du være forsiktig og bare beskjære de unge skuddene, ellers risikerer du at planten visner.

Hagen i november

78306

I november har snøen kommet på besøk i deler av landet, og dagene og nettene blir stadig kaldere.  Derfor er november en rolig måned i hagen, siden det ikke er så mye å gjøre.

Drivhus

Hvis du har drivhus eller vinterhage, kan du også i kalde november skape et overvintringsrom til middelhavsplantene dine ved hjelp av bobleplast. Bobleplasten isolerer, samtidig som den slipper gjennom lys til plantene. Du kan for eksempel isolere oliventreet, sitrusplantene, timian og rosmarin.

Når temperaturen havner under nullstreken, må du også supplere med en vifteovn, slik at plantene ikke fryser. Husk å lufte det lille rommet av bobleplast som du har bygd rundt planten, slik at det ikke dannes kondens som kan føre til at plantene mugner.

Gressplenen

Hvis det har falt nytt løv på plenen, bør du rake de bort, slik at de ikke kveler gresset når snøen kommer. Rak løvet inn under buskene eller til blomsterbedene. Der brytes de ned og tilfører næring til jorden, noe plantene setter pris på.

Hagen i desember

78304

I desember ligger snøen dypt, noe som er bra for plantene, siden et lag av snø beskytter og isolerer mot den verste kulden og frosten. Hvis det er ekstra kaldt ute og du ikke har et tykt snølag som isolerer, kan du beskytte plantene dine med dekkbark eller granbar.

Unngå besøk av rådyr

Hvis du bor i nærheten av skogen, har du kanskje rådyr på besøk i hagen. Selv om vinteren. Beskytt trærne og plantene dine mot angrep ved hjelp av gnagebeskyttelse som du fester på stammen på trærne, eller med nett som du plasserer rundt plantene dine. Sørg også for at det ikke ligger igjen nedfallsfrukt i hagen, det er nemlig en deilig middag for våre firbente venner.

Ta vare på fuglene

Når det er snø og kuldegrader, er det vanskeligere for fuglene å finne mat. Hjelp dem ved å henge ut talgboller eller fuglefrø.

Relaterte artikler

Når skal du beskjære steinfrukt?

Når skal du beskjære steinfrukt?

Det har sine fordeler å beskjære steinfrukttrærne i JAS-perioden, altså i juli, august og september. Vi viser deg hvordan!

Lag din egen kompost

Lag din egen kompost

Det er ikke så komplisert å kompostere som det kan virke som i starten. Du trenger faktisk bare varme, oksygen og fuktighet for å forvandle avfallet til næringsrik jord.