Slik hopper du trygt på en trampoline

Slik hopper du trygt på en trampoline

Å hoppe på trampoline er et morsomt, populært og effektivt tidsfordriv, men også en av de mest risikable sommerhobbyene! Å hoppe på trampoline er barnas favorittsyssel om våren og sommeren, og det kan naturligvis også nytes av voksne. Men det er viktig å følge sikkerhetsreglene, slik at hoppingen gjøres på en trygg måte.

Når trampolinen brukes på riktig måte, er den et sikkert kort for morsomme og aktive stunder på varme vår- og sommerdager. Vi har utarbeidet instruksjoner som gjør det enklere for hele familien å kose seg på trampolinen – på en trygg måte. 

Våre trampoliner og tilbehør

1. Montere og plassere på riktig måte, og kontrollere delenes tilstand

Når du monterer en ny trampoline eller en trampoline som har blitt oppbevart over vinteren, må du følge instruksjonene. Kontroller også at alle delene er hele og i god stand, og at det ikke mangler noe. 
Det skal alltid være minst 7,3 meter ledig plass over trampolinen, og helst 2 meter rundt den. Det må selvfølgelig ikke være hindringer under den.  

Trampolinen må plasseres på flatt, men ikke for hardt underlag. Trampolinen beveger seg når den brukes, og den kan til og med lette hvis det blåser mye. Derfor er det viktig at du fester den godt i bakken. 
Les alltid de detaljerte instruksjonene i bruksanvisningen som leveres med trampolinen.  

2. Det er viktig med sikkerhetsnett og kantbeskyttelse

Når det er montert sikkerhetsnett rundt trampolinen, fører det til at de som mister balansen, ikke faller og slår seg på bakken. Av og til mister man balansen på trampolinen på grunn av hvordan man hopper selv, eller på grunn av kraften fra den andre personen som hopper samtidig.
Husk å lukke åpningen i sikkerhetsnettet helt før du hopper! 

Trampolinens kantbeskyttelse 

Trampolinens kantbeskyttelse beskytter først og fremst fjærene mot fuktighet og smuss, men den forhindrer også ulykker. Hvis personen som hopper, mister balansen eller hopper feil og lander på kantbeskyttelsen, beskytter det mot at føttene glir mellom trampolinens fjærer. I tillegg absorberer kantbeskyttelsen støt.  

Kantbeskyttelsen medfølger når du kjøper trampoline hos Biltema, men den kan også kjøpes separat hvis det er på tide å bytte den

3. Gå rett gjennom åpningen i sikkerhetsnettet

Det er viktig å huske at man alltid skal bruke åpningen i sikkerhetsnettet når man går til og fra trampolinen. Man må ikke prøve å klatre over sikkerhetsnettet eller ta seg inn til trampolinen på andre måter. Hvis du har mindre barn, kan en stige gjøre det enklere for dem å ta seg trygt opp til trampolinen, og den kan også forhindre ulykker. Stige kjøpes separat. 

4. Husk de grunnleggende reglene

  • Husk også at trampolinen bare skal brukes til hopping.  
  • Du må ikke klatre eller henge i sikkerhetsnettet, og du må ikke kaste deg mot det med vilje.  
  • Du må heller aldri gå under en trampoline mens noen andre hopper.  
  • Hopp alltid i henhold til ditt eget ferdighetsnivå, og begynn med å lære deg enkle grunnleggende hopp.  
  • Det er også lurt å lære seg hvordan man avslutter hoppingen på riktig måte hvis tempoet øker for mye.  
  • På trampolinen kan du enten hoppe i sokkelesten eller barbeint, og du bør fjerne overflødige ting fra klærne dine før du hopper. 
75759

5. Bare én hopper om gangen

Selv om det høres kjedelig ut, spesielt for barn, bør trampolinen bare brukes av én om gangen, slik at det ikke oppstår ulykker. Små entusiastiske hoppere kan lett bli truffet av litt større hoppere. Selv erfarne hoppere kan ha uflaks og kollidere, noe som kan føre til stygge ulykker.  

Er det vanskelig å bli enige om hvem som skal hoppe? 
Skriv en liste der dere avtaler hvem som hopper, og hvor lenge man skal hoppe. Når den ene hopper, kan den andre ta tiden! 

6. Hopp bare i fint vær

Etter regn er trampolinens overflate glatt, noe som øker risikoen for ulykker hvis man hopper på den. Derfor er det lurt å vente til trampolinen er helt tørr før man hopper igjen.  

Når trampolinen ikke er i bruk, kan du for eksempel beskytte den med et trekk, slik at du kan hoppe raskere etter regnvær. 

7. Under tilsyn av voksne

Sist, men ikke minst – trampolinen er ingen barnevakt! En voksen bør alltid holde øye når barna hopper. På en fin sommerdag kan du lett bruke et par timer på å se på barnas entusiastiske lek på trampolinen. Hvis det er flere barn fra nabolaget som bytter p å hoppe, kan dere avtale hvordan dere kan bytte på å følge med på dem. Naturligvis har personen som passer på, ansvar for å fortelle hopperne om å ta seg en pause og drikke litt fra tid til annen, for når man begynner å bli sliten, øker også risikoen for ulykker.  

For at barna som venter på tur, ikke skal kjede seg, kan det organiseres andre ting de kan gjøre, for eksempel forskjellige typer utespill.  

Kos deg med hoppingen! 

Relaterte artikler

Slik tar du vare på trampolinen - for barnas sikkerhet

Slik tar du vare på trampolinen - for barnas sikkerhet

Med riktig vedlikehold og stell kan en trampoline gi hele familien latter og aktivitet i flere år fremover. Her veileder vi deg i hvordan du tar vare på trampolinen.

En dag på stranden

En dag på stranden

En dag på stranden kan, som vi alle vet, se veldig annerledes ut. Uansett hva du liker å gjøre på stranden, har vi strandgreiene som gjør dagen til en sommersuksess.

Kjøpeguide – slik velger du riktig basseng

Kjøpeguide – slik velger du riktig basseng

Bassenger kommer i mange størrelser og varianter. Vet du ikke hvilken du skal kjøpe? Les vår guide her!