Sveis trygt hjemme – dette må du vite

Sveis trygt hjemme – dette må du vite

Å ha eget sveiseapparat hjemme betyr at du kan feste sammen og sveise ting selv. Du trenger bare riktig type sveiseapparat, riktig utstyr, erfaring og et stort fokus på sikkerheten. Og ikke glem at du må ha et brannslukningsapparat i nærheten mens du sveiser!

Før vi går videre med de forskjellige sveisemetodene og sikkerhetsaspektene du må huske når du sveiser …

La oss begynne med å besvare spørsmålet «hva er sveising?»

Med sveising festes forskjellige arbeidsstykker sammen ved hjelp av oppvarming. Varmekilden ved sveising er vanligvis en elektrisk lysbue der strømmen kommer fra en sveisestrømskilde/sveiseinverter.

Før sveising må arbeidsstykket forberedes for å få en egnet sveisefuge, for eksempel en V-fuge.

Vanligvis smeltes et tilsetningsmateriale, for eksempel en sveisetråd eller rørelektrode, ned i sveisefugen ved hjelp av en sveisepistol (MIG/MAG-sveising) elle ren manuelt matet sveiseelektrode (MMA-sveising). Under sveisingen smelter lysbuen sammen fugens kanter og tilsetningsmaterialet for å danne et smeltebad.

Vårt sortiment innen sveising

Forskjellige sveisemetoder

De vanligste sveisemetodene er MIG, MAG, TIG og MMA.

Når du skal velge sveiseapparat, må du ta utgangspunkt i materialet som skal sveises, hvor tykt det er, samt ønsket visuelt kvalitetskrav for den ferdige sveisefugen.

Hvis du skal sveise i stål, kan du bruke nesten alle sveiseapparat, men hvis du for eksempel skal sveise tynn aluminium, må du være nøye med hvilket sveiseapparat du velger. Det er nemlig slik at jo tykkere metaller du skal sveise, desto høyere spenning må sveiseapparatet ha.

MMA-sveiseapparat

MMA-sveiseapparat innebærer en manuell sveiseprosess der du bruker en sveisetråd som blir kortere og kortere mens du sveiser. Det fører til at sveisetråden må føres manuelt nærmere arbeidsstykket for å unngå at avstanden mellom sveiseapparatet og arbeidsstykket endres. Fordelene med MMA-sveising er at du ikke trenger sveisegass.

Bruk et MMA-sveiseapparat for sveising i følgende:

 • Karbonstål
 • Støpegods
 • Rustfritt stål

MIG- og MAG-sveiseapparat

Når du sveiser med et MIG- og MAG-sveiseapparat, smeltes en trådelektrode inn i sveisefugen ved hjelp av en sveisepistol. Trådelektroden mates automatisk frem gjennom en slangepakke til en sveisepistol, der den smeltes sammen med arbeidsstykket. Lysbuen som oppstår mellom trådelektroden og arbeidsstykket, beskyttes av en intert (MIG) eller aktiv (MAG) gass. Biltemas MIG/MAG-sveiseapparat kan også brukes uten gass, men da må du bruke en trådelektrode med flussmiddel.

Bruk et MIG/MAG-sveiseapparat for sveising i følgende:

 • Blikk
 • Ulegert stål
 • Lavlegert stål
 • Rustfritt stål
 • Aluminiumslegeringer

TIG-sveiseapparat

Et TIG-sveiseapparat brukes hvis du skal utføre sveising som krever at du er veldig nøyaktig.

Ved TIG-sveising skapes en lysbue mellom en ikke-smeltende wolframelektrode og et arbeidsstykket. Varmen oppstår fordi det skapes en «kortslutning» mellom gjenstanden som sveises, og elektroden. Eventuelle tilsetningsmaterialer tilføres i fugen manuelt med den ene hånden, samtidig som den andre hånden kontrollerer elektroden. For å beskytte sveisefugen må du bruke en sveisegass som for eksempel argon.

Bruk et TIG-sveiseapparat for sveising i følgende:

 • Tynt metall
 • Tykt metall
 • Legert stål
 • Rustfritt stål
 • Aluminium

Vårt utvalg av sveiseapparat

Sveis trygt

Når du sveiser hjemme, er det viktig at du husker at sveisearbeid innebærer høye temperaturer. Det er klassifisert som varmt arbeid, noe som betyr at det blant annet finnes risiko for gnister samt økt brannfare. I arbeidslivet må man ha en sertifisering for varme arbeider, og det finnes et tydelig regelverk. Det kan være lurt å ha oversikt over dette regelverket som privatperson også, kombinert med sunn fornuft, før du begynner å sveise.

Hvis du skal sveise i garasjen hjemme, må du først rydde bort alt som kan være lett antennelig. Sørg for at materialet er langt unna stedet der du jobber. Et MIG/MAG-sveiseapparat kan slynge glødende gnister opptil to meter. Materialer du bør være ekstra nøye med å fjerne, inkluderer blant annet papir, papp, treverk, drivstoff- og oljebeholdere, støv og spon. I tillegg må du alltid ha et brannslukningsapparat i nærheten, og det kan være lurt å dekke til ting som ikke kan flyttes, med et brannteppe.

Vårt sortiment innen brannsikkerhet

Ta en paus

Husk at det raskt kan bli veldig varmt mens du sveiser, så ta pauser innimellom. Kontroller omgivelsene, og sørg for at det ikke ryker eller lukter rart.

Verneklær

Det finnes mange risikofaktorer når det gjelder sveising. Lysbuen som skapes, avgir et veldig sterkt lys og ultrafiolett stråling som kan skade øynene dine. I tillegg kan sprut fra det smeltede metallet eller gnister fra sveisingen føre til brannskader på deg, samtidig som det er en brannfare for omgivelsene.  Derfor må du alltid bruke sveisehjelm som beskytter øyne, ører og ansikt når du sveiser. Du må også ha på deg slitesterke og varmebestandige sveisehansker for å beskytte hendene dine. Sørg også for at du har på deg brannsikre klær som beskytter kroppen mot varme gnister.

Vårt verneutstyr for sveising

Relaterte artikler

Guide - velg riktig elverktøy for oppgaven

Guide - velg riktig elverktøy for oppgaven

Her guider vi deg gjennom noen av de elverktøyene som kan være kjekt å ha i hjemmet, og som du finner i vår smarte MultiX-serie 18V.

Slik monterer du takrenner

Slik monterer du takrenner

Hvordan monterer man takrenner? Hva skal man tenke på? Vi hjelper deg, for det er ikke så vanskelig!

Slik pusser du opp baderommet selv!

Slik pusser du opp baderommet selv!

Her får du gode tips og råd til hvordan du kan pusse opp badet til å bli drømmebadet.