Veien til et ergonomisk kontor – viktige ting å tenke på

Veien til et ergonomisk kontor – viktige ting å tenke på

For mange innebærer dagens arbeidsliv stillesitting på kontoret, enten det er på hjemmekontoret eller på bedriftens kontor. Å ha et ergonomisk arbeidsmiljø er ekstremt viktig for å fremme helsen, produktiviteten og trivselen. Her lister vi opp noen viktige punkter når det gjelder ergonomi på kontoret.

1. Kontorstol og sittestilling

Å ha en justerbar kontorstol med god ryggstøtte og komfortabel pute er avgjørende for at du skal kunne ha en korrekt og ergonomisk sittestilling. Arbeidsstolen må kunne justeres etter forskjellige kroppstyper, og den må ha individuell justering.

Når du sitter i kontorstolen, bør du sitte slik at føttene er flatt på gulvet. Du kan også bruke en fotskammel for å avlaste bena. Du bør også kunne sitte rett i ryggen med støtte for korsryggen, slik at du unngår spenninger i rygg og nakke.

2. Skrivebord – høyde og utforming

Et ergonomisk korrekt skrivebord må være hev- og senkbart, slik at det kan tilpasses brukerens lengde og sittestilling. Sørg for at du har skrivebordet i riktig høyde, slik at du har tastatur og mus i komfortabel høyde. Da slipper du skadelig belastning på nakke, rygg, skuldre og håndledd. Plasser dataskjerm og tastatur i en høyde slik at du kan jobbe med rette og avslappede armer og nøytral nakke.

91127

3. Posisjon og avstand til dataskjermen

Dataskjermen skal plasseres i øyehøyde, cirka 50–70 cm fra ansiktet. Da minimerer du belastningen på nakken og øynene. Juster dataskjermens lysstyrke, slik at den passer til øynene dine, og unngå refleksjoner på skjermen når du jobber.

4. Tastatur og mus

For å redusere risikoen for plager som musearm, er det viktig at du har et ergonomisk tastatur og en ergonomisk mus. Plasser tastaturet slik at underarmene hviler komfortabelt, og bruk håndleddsstøtte for å avlaste håndleddene. Prøv også å unngå å bøye håndleddene når du bruker musen, og velg en mus som passer til håndstørrelsen din og grepet ditt.

5. Belysning

God belysning på kontoret er veldig viktig for øynene dine. Hvis du ikke har riktig belysning, risikerer du å anstrenge øynene dine, noe som ofte fører til hodepine.

6. Viktige pauser

Kontorarbeid innebærer ofte mye stillesitting, noe som kan være skadelig for helsen din i det lange løp. Vi har ikke godt av å sitte stille for lenge. Derfor er det viktig at du finner små pauser i løpet av dagen, slik at du kan bevege på deg. Det kan handle om å gå en kort tur i lunsjen, eller ta fem minutters pause for å strekke på kroppen.

Alt som øker blodsirkulasjonen, bidrar til at du i større grad unngår muskelspenninger og smerter i kroppsdeler. En god løsning er å ha et hev- og senkbart skrivebord, slik at du kan veksle mellom å stå og sitte gjennom dagen. Det kan også være lurt å ha en balanseplate å stå på mens du jobber.

7. Ergonomisk kontortilbehør

Bruk ergonomisk tilbehør for å forbedre arbeidsmiljøet. Utstyr kontorplassen med håndleddsstøtte, fotstøtte, ergonomisk tastatur og mus, eller en alternativ kontorstol.

Ved å være bevisst på disse viktige ergonomiske aspektene og følge dem får du et bedre arbeidsmiljø, slik at du kan være produktiv og følge deg vel. En ergonomisk arbeidsplass er en investering i helse og trivsel.

Alt til kontoret ditt

Relaterte artikler

5 tips til oppussing av hjemmet, etter at barna har flyttet hjemmefra

5 tips til oppussing av hjemmet, etter at barna har flyttet hjemmefra

Når barna flytter hjemmefra så kan huset føles tomt, men det er også en unik mulighet til å pusse opp og forandre på ting i hjemmet.

Flytte hjemmefra - gjør det enkelt og rimelig!

Flytte hjemmefra - gjør det enkelt og rimelig!

Få tips på hvordan du kan innrede din første bolig med enkle og rimelige midler.

DIY – gjør det selv-prosjekter i hjemmet

DIY – gjør det selv-prosjekter i hjemmet

Med litt kreativitet og riktig utstyr kan du gi møblene dine et nytt liv eller skape helt nytt interiør!