Stemning og pusling i ro og fred – 5 tips til jul på hytta

Stemning og pusling i ro og fred – 5 tips til jul på hytta

Når kveldene er mørkest og hverdagen presser på, lengter vi mer enn noen gang etter en pause i ro og fred. Når stresset presser på, drømmer man seg bort til et rolig sted der man kan koble av med sine nærmeste. For mange av oss er hytten et slikt sted – et fristed der man kan koble av fra den hektiske hverdagen. Jo nærmere hytten man kommer, desto bedre føler man seg, i visshet om at man snart er fremme på sitt eget gjemmested der man styrer tiden sin helt selv. Derfor kan det være lurt å feire jul på hytten. Hvis det føles som at man ikke klarer å slappe av hjemme, blir det sikkert bedre på hytten.

For den flittige er hytta et paradis der man alltid har noe å pusle med. I juletiden slipper du til og med å stelle hagen og reparere ting, slik at du isteden kan pusle med ting som hører julen til.

65830

Mer fuglemat

5 tips til en ekstra god jul på hytta

1. Start julen på riktig måte på hytta

Luften er frisk og kald når du går ut av bilen. Du merker det når du tar det første dype åndedraget. Kulden nummer nesetippen og øreflippene. Når du åpner døren til hytta for første gang, kommer det litt damp når du puster inne også. Om vinteren er det naturlig at man først og fremst vil varme opp hytta. Men man bør ta det med ro og starte oppvarmingen forsiktig. Du må også kontrollere at brannsikkerhetsproduktene er i god stand, og at alle vet hvor de er. Da får julen en trygg start, og du kan faktisk fokusere på å slappe av og nyte pausen fra hverdagen.

Når hytten har blitt varm og alle varene er pakket ut, er det på tide å hente et juletre fra skogen. Når duften av gran sprer seg i hytta, starter julen nesten automatisk. Deretter kan alle samarbeide om å pynte treet. Skumringen legger seg tidlig på kvelden. Derfor bør man henge opp julebelysningen både inne og ute i god tid. Når mørket senker seg over hytta, skaper de glitrende, blinkende og tindrende lysene en rolig og god atmosfære. Du kan også holde mørket på avstand med fakler som lyser opp gangveiene og sprer et varmt skinn i hagen.

Vårt utvalg av julebelysning

2. Fyll hytta med duften av bakverk

Duften av pepperkaker som stekes i ovnen hører julen til, og så smaker de deilig til gløggen når du tar en pause fra puslingen. Stek pepperkakene i flere omganger, slik at alle kan nyte den deilige duften. En julekake rett fra ovnen er helt riktig – og svært velfortjent – etter en dag med forberedelser. Lag gjerne forskjellige versjoner, både søte og salte. Du kan til og med arrangere en kakesmaking, der de andre kan gjette på de ulike fyllene.

65713

3. Mat til både mennesker og fugler

I tillegg til baking består julen naturligvis også av matlaging. Julemiddagen er et etterlengtet høydepunkt. Fellesskap rundt samme bord, i selskap med nære og kjære – og med god mat. Uansett om du tryller frem populære klassikere eller spennende nye smaker, er det deilig å satse på julematen. Du kan fint forberede måltidet i god tid mens du fortsatt er hjemme. Da kan du slappe av når du er på hytten, og du får også god tid til å gjøre andre ting. Rettene du har forberedt, kan du enkelt transportere i oppbevaringsbokser i forskjellige størrelser. Resten av julematen kan dere hjelpe hverandre med på hytta – og dere må for all del ikke glemme å ta gløggpauser. Hvis hytta mangler noe av kjøkkenutstyret du trenger for å tilberede julematen, kan du kjøpe det hos oss på Biltema.

65831

Kjøkkenutstyr hos Biltema

Husk at både mennesker og fugler setter pris på julemat. Med julenek, talgballer og frøblandinger lokker du glade og fornøyde fugler til hagen. Man kan studere deres bekymringsløse gjøremål i mange timer uten å bli lei.

4. Pusling og håndverk for alle

Når kinnene blir røde etter noen timer utendørs, smaker julematen enda bedre enn vanlig. På hytta er det ikke vanskelig å holde seg i aktivitet. Hvis det er kaldt nok, altså minusgrader, kan du lage islykter av beholdere av forskjellige typer og størrelser. Hvis det er snø, kan du lage snømenn. Hvorfor ikke lage dobbeltgjengere av alle i selskapet?

Om kvelden, mens det knitrer i vedovnen, er det koselig å lage julepynt. Uroer som kan henges i taket, er populært. Og når man blir flinkere, er det gøy å prøve seg på stadig mer avanserte konstruksjoner. Prøv å lage dørkranser av ting du finner rundt hytta. Du kan også lage små nisser av kongler som du har samlet ute.

5. Nyt naturen og hyttekosen

På hytten skal man naturligvis nyte naturen. Når man rusler i skogen til fots eller på ski, får man energi og lar tankene hvile. Luften er frisk, skogen dufter, tiden stopper opp, og man har det ikke travelt med å rekke noe. Ekornene løper opp og ned trestammene, og fuglene synger i toppene. Kan det blir bedre? Pakk med deg noe varmt å drikke i en termos, og ta en deilig pause når du føler for det. Etter en skitur eller en rusletur er det deilig å ta badstue. En kjapp dukkert i innsjøen får fart på blodomløpet og føles nydelig.

Lysslyngene og faklene ser fine ut i mørket. Pakk deg inn i et varmt pledd, se på lysene og slapp av etter en dag full av småpusling og andre aktiviteter. På klare kvelder er det også mye mer givende å se på stjernehimmelen fra hytta enn blant byens lys. Omverdenen virker usigelig vakker.

Omgitt av naturen er det lett å slippe julefreden inn og ta en pause fra hverdagens mas og kjas. Uansett hva du liker å gjøre, blir det enda bedre når du gjør det sammen med dine nære og kjære på hytta. På hytten fokuserer alle på samværet, og samvær er nettopp det julen handler om. Nære og kjære og fellesskap.

Relaterte artikler

Hva er julestemningen laget av?

Hva er julestemningen laget av?

Levende lys, julebakst, et glitrende juletre eller adventsstjerner i vinduene. Det finnes så mye som lager julestemning. Her får du noen tips fra oss!

Biltema redder julen

Biltema redder julen

Vet du ikke hva du skal gi bort i julegave? Ikke fortvil, vi har julegaver til hele familien. Sjekk ut vårt store sortiment.

Lag ditt eget julegodteri

Lag ditt eget julegodteri

Lag julete knekk og issjokolade sammen med oss. Eller prøv Cornflakes dyppet i sjokolade, en skikkelig julefavoritt!