Bilbatteriguide – Hvilket batteri passer til bilen min?

Bilbatteriguide – Hvilket batteri passer til bilen min?

I den store guiden vår om bilbatterier forklarer vi alt du trenger å vite. Vi ser nærmere på hva bilbatteriets funksjon egentlig er, hvilke forskjellige typer batterier som finnes, og vi hjelper deg også med å finne ut hvilket batteri som passer til bilen din. Hva er tegnene på et flatt batteri, og hvordan kan du lade eller bytte det selv?

Du finner svar på alt dette og mye mer på denne siden. Du kan også ta en snarvei og søke ved hjelp av bilens registreringsnummer her for å finne det riktige bilbatteriet til den. Du kan også søke ved hjelp av registreringsnummer i søkefeltet øverst på siden.

Hva er et bilbatteri?

Et bilbatteri er en viktig komponent i bilen. Det er nemlig strømkilden som sørger for at bilen din kan starte. Batteriet leverer også strøm til bilens ekstrautstyr, siden det er koblet til det elektriske systemet. Det inkluderer alt fra bilradioen og GPS-en til klimaanlegget.

Når du kjører og bilens motor går, blir bilbatteriet ladet automatisk av dynamoen, men av og til kan det være nødvendig å lade eller til og med bytte bilbatteriet. For eksempel hvis det er vanskelig å starte bilen, eller hvis de elektriske funksjonene ikke fungerer optimalt. Derfor er et velfungerende batteri nøkkelen til en problemfri kjøretur. På denne siden forklarer vi alt du trenger å vite om bilbatterier.

Din guide til alle typer bilbatterier

I vores guide om bilbatterier dykker vi ned i de forskellige typer bilbatterier, der findes for at give dig et overblik. Senere i guiden dykker vi også ned i, hvilket bilbatteri der passer til din bil.

  • AMF-batterier: AMF står for Automative Flooded, og AMF-batterier er den vanligste typen som du finner i de aller fleste biler. Det har vanlige standardpoler, og det er kjent for å levere pålitelig strøm til både start og drift. Det er også kjent for sin store kapasitet, lange levetid og evne til å tåle vibrasjoner og støt. Men denne batteritypen er ikke vedlikeholdsfri. Elektrolyttnivået må kontrolleres regelmessig, og det må også batterivannet

  • EFB-batterier: EFB står for Enhanced Flooded Batteries og blir vanligvis betegnet som en oppgradert versjon av AMF-batterier. EFB-batterier har faktisk dobbelt så mange ladesykluser som vanlige batterier. Batteriet har også vanligvis lengre levetid, siden det er utstyrt med en annen platekonfigurasjon. Ytelsen er også litt bedre, siden batteriet lades raskere.

  • AGM-batterier: AGM står for Absorbent Glass Mat, og dette er et avansert bilbatteri som er perfekt for biler med stopp/start-funksjon. AGM-batterier er ekstra holdbare og motstandsdyktige, og de har faktisk lengre levetid enn standardbatterier. Hovedforskjellen mellom AGM-batterier og standardbatterier er at batteritypen er utstyrt med et glassfiberlag som absorberer flytende elektrolytter. Det betyr at det er trygt å bruke, siden det ikke lekker syre. Batteriet kjennetegnes også av effektiviteten, og det lades litt raskere enn vanlige batterier.

  • Sølv-kalsium-batterier og tinn-kalsium-batterier: Batteriene er pålitelige og vedlikeholdsfrie. Som navnene antyder, er de basert på henholdsvis sølv/kalsium-teknologien og tinn/kalsium-teknologien. Det gir lang levetid, og det beholder ladningen lenger enn vanlige batterier. Faktisk har batteriene også en indikator som viser batteriets status. De har også en ventil som reduserer risikoen for damplekkasje. På samme måte finnes det innebygget flammebeskyttelse.

  • SMF-batterier: SMF står for Sealed Maintenance Free, og som navnet tilsier, krever ikke SMF-batteritypen mye vedlikehold. Det er basert på en såkalt kalsiumteknologi, noe som gir batteriet lang levetid. I tillegg er batteriet designet med en egen ventil som minimerer risikoen for damp- og syrelekkasje. Batteriet er også flammesikkert.

Du finner alle de forskjellige bilbatteritypene våre her.

Finn allslags bilbatterier hos Biltema

Hos Biltema finner du alle disse bilbatteritypene i vårt omfattende sortiment. Altså både AMF-batterier, EFB-batterier, AGM-batterier, sølv-kalsium-batterier, tinn-kalsium-batterier og SMF-batterier. Finn alle bilbatterier her.

Hos Biltema får du en garanti på 3–4 år, avhengig av hvilket bilbatteri du velger. Se garantimerket, som du finner på produktsiden for det aktuelle bilbatteriet. Når du investerer i et nytt batteri til bilen din, er det fint å i tillegg få god garanti – ikke sant? Du kan også være trygg på at vi tilbyr produkter til gode priser og av høy kvalitet. Hvis du trenger batteriladere eller batteritilbehør, finner du det i sortimentet vårt også.

Vi vet godt at det kan være vanskelig å finne ut hvilket bilbatteri som passer til bilen din, og derfor har vi laget en guide som gjør det enklere å finne det riktige bilbatteriet – uansett hvilken bil du har.

94653

Hvilket bilbatteri passer til bilen min?

Vet du hva du bør se etter når du skal finne ut hvilket batteri som passer til bilen din? Det kan være en utfordring for mange, og derfor har vi laget en guide som forklarer hvilke faktorer du bør se etter. Det er nemlig viktig å finne et batteri som er kompatibelt med bilen din, slik at du får optimal ytelse, og ikke minst slik at du unngår at bilen ikke starter.

Batteritype: Det finnes flere batterityper, og det kan være vanskelig å finne ut om du skal velge et AGM-batteri, et AMF-batteri eller noe helt annet, siden de forskjellige typene er egnet for forskjellige biler, funksjoner og kjøremønstre. Her kommer heldigvis Biltemas registreringsnummerløsning inn i bildet. Hvis du skriver inn bilens registreringsnummer i søkefeltet, finner du ut hvilket batteri som passer til bilen din. Søk med registreringsnummer her.

Størrelse: Du må huske å velge et batteri som har riktig størrelse. Det finnes nemlig forskjellige størrelsesgrupper. Derfor må du sjekke størrelsen på batteriet du har nå, slik at du kan velge et batteri fra riktig størrelsesgruppe.

Kaldstartstrøm: Begrepet brukes om mengden strøm som batteriet kan levere når det er kaldt ute. Derfor er det viktig at du er oppmerksom på dette før du velger.

Batterikapasitet: Batterikapasiteten måles i ampere, og den beskriver hvor mye strøm batteriet kan levere i en bestemt periode. Det er lurt å velge et batteri med en kapasitet som tilsvarer det gamle batteriet.

Start/stopp-funksjon: Har bilen din start/stopp-funksjon? Da er det viktig at du velger et batteri som støtter funksjonen, slik at du får størst mulig nytte av det.

Hvis du er i tvil om hvilket batteri som passer til bilen din, er det lurt å kontakte fagfolk. Da kan du være trygg på at du velger det riktige batteriet til bilen din.

Ting som kan føre til flatt batteri

Visste du at det kan være flere grunner til at bilbatteriet er flatt? Vi ser nærmere på noen av de vanligste årsakene, som du med fordel kan være oppmerksom på for å unngå et flatt batteri.

  1. Tente lys: Glemmer du av og til å slå av lysene på bilen? Det kan faktisk føre til flatt bilbatteri. Det tapper nemlig batteriet, og det er spesielt et problem hvis bilen din står med lysene på i lengre tid – for eksempel over natten mens den står i garasjen.
  1. Kulde: Du tror kanskje ikke at det spiller noen rolle, men vinterkulden kan faktisk også bidra til at bilbatteriet blir flatt. Kulden fører nemlig til at bilen må jobbe litt hardere enn til vanlig.
  1. Korte turer: Kjører du ofte små, korte turer? Da får ikke batteriet tid til å lades helt opp, og det kan også føre til flatt batteri.
  1. Kjøre sjelden: Hvis bilen din stort sett står i garasjen eller innkjørselen, kan det også føre til flatt batteri. Det gjør nemlig at bilen kan miste ladningen sakte.
  1. Skittent bilbatteri: Faktisk kan et skittent bilbatteri også tappes litt raskere enn et rent batteri. Derfor er det viktig at du vedlikeholder det regelmessig. 
  1. Levetid: Bilbatteriet varer dessverre ikke evig, og når bilen blir eldre, blir det vanskeligere for batteriet å holde på strømmen.

  2. Defekt dynamo: Hvis du har en defekt dynamo, vil ikke batteriet lades når bilen kjøres.

  3. Feil batteri: Vet du hvilket batteri som passer til bilen din? Det er det viktig at du vet, for hvis du monterer feil type, kan det tappes raskt eller ikke fungere i det hele tatt.

Det er forskjellige grunner til at du kan oppleve et flatt bilbatteri, og det kan føre til at batteriet enten må byttes eller lades. Det ser vi nærmere på nedenfor.

Er det på tide å lade eller bytte bilbatteriet?

Opplever du at det er vanskelig å starte bilen, eller at de elektriske funksjonene ikke fungerer optimalt? Det kan være et tegn på at batteriet må lades eller byttes. Her forklarer vi hva du kan gjøre med bilbatteriet i slike situasjoner.

Men det er viktig at du er oppmerksom på at hvis bilen ikke starter, eller hvis klimaanlegget har sluttet å fungere, kan det også skyldes mange andre faktorer. Det trenger ikke nødvendigvis skyldes at batteriet må lades eller byttes. Kontakt en mekaniker hvis du er i tvil.

Batteriet må lades

Hvis det er vanskelig å starte bilen, men batteriet er i god stand ellers, kan det hende det bare må lades manuelt. Problemet kan skyldes flere ting. For eksempel hvis lysene har stått på lenge, eller hvis du ofte kjører korte turer.

Du bør bytte ut bilbatteriet

Hvis bilbatteriet ditt er eldre og du opplever at det gjentatte ganger fører til problemer, kan det være et tegn på at det må byttes ut i stedet for å lades. Bilbatteriets levetid er vanligvis 5–6 år, men den nøyaktige levetiden avhenger av hvordan du vedlikeholder batteriet, og hvor mye du bruker bilen.

Guide: Lad bilbatteriet selv

Hvis bilbatteriet må lades, kan du faktisk gjøre det selv. Bilbatteriet lades vanligvis av bilens dynamo når motoren går, men i enkelte tilfeller kan det være nødvendig å lade det manuelt, for eksempel hvis det er kaldt ute.

Det er to hovedmåter å lade bilbatteriet på. Du kan enten få starthjelp fra et annet bilbatteri eller bruke en lader. Det ser vi nærmere på her.

94654

Starthjelp

Metoden krever startkabler og en annen bil med fulladet batteri. Metoden består av flere trinn, som vi gir deg en oversikt over her.

  1. Parker de to bilene i nærheten av hverandre, men sørg for at de ikke er i kontakt med hverandre. Stopp begge bilene.
  2. Koble den ene røde startkabelen til den positive (+) batteripolen på det tomme batteriet. Det er viktig at du har kontroll på de forskjellige polene, slik at du ikke lager en kortslutning.
  3. Koble den andre enden av den røde startkabelen til den positive (+) batteripolen på det fulladede batteriet.
  4. Koble deretter den svarte kabelen til den negative (–) batteripolen på det fulladede batteriet.
  5. Koble den andre enden av den svarte kabelen til bilen med det tomme batteriet. Det finnes vanligvis et eget punkt på rammen som kabelen skal kobles til.
  6. Start bilen med det fulladede batteriet, og la den gå i et par minutter før du starter bilen med det tomme batteriet.
  7. Når bilen med det tomme batteriet er startet, må kablene fjernes i en bestemt rekkefølge. Begynn med å fjerne den svarte kabelen fra bilen med det tomme batteriet, og fjern deretter den svarte kabelen fra bilen som lader.
  8. Fjern deretter de røde kablene på samme måte som du fjernet de svarte kablene.
  9. Til slutt bør du kjøre en tur for å lade batteriet. Gjerne en halv time eller mer, hvis du har mulighet til det. Det reduserer risikoen for at du trenger starthjelp neste gang du prøver å starte bilen.
  10. Deretter kan du med fordel koble bilen til en lader for å lade batteriet helt.

 

Guide: Slik bytter du bilbatteriet ditt

Er det på tide å bytte bilbatteriet ditt, og er ikke manuell opplading tilstrekkelig? Vi har laget en guide som forklarer hvordan du bytter bilbatteriet. Det kan virke som en vanskelig oppgave, men hvis du tør, kan du fint gjøre det selv. Hvis du er i tvil om oppgaven, er det naturligvis lurt å enten spørre fagfolk om råd eller la de ta seg av oppgaven.

  1. Det første du bør forsikre deg om, er at du har den riktige modellen. Det kan være vanskelig å finne ut hvilket bilbatteri som passer i bilen din, men du kan få hjelp fra vår registreringsnummerløsning her.
  2. Du bør først og fremst forsikre deg om at bilen er stoppet, og at nøkkelen er fjernet. Du bør også bruke hansker og vernebriller, siden batterisyre kan være skadelig.
  3. Åpne deretter panseret, slik at du er klar til å sette i gang.
  4. Deretter begynner du med å løsne kablene. Du bør starte med den svarte kabelen – altså den negative polen (–). Deretter fjerner du den røde kabelen, som er plusspolen (+).
  5. Når begge kablene er fjernet, kan du løsne batteriet og fjerne det fra bilen. Her kan det være lurt å merke seg hvilken vei det står og hvordan det er montert, slik at det blir enklere å montere det nye bilbatteriet. Du kan eventuelt ta et bilde.
  6. Før du begynner å montere batteriet, må du rengjøre polene – gjerne med en polbørste. Og til slutt smører du dem med polfett.
  7. Nå kan du montere det nye batteriet – på samme måte som det gamle var montert.
  8. Og så må du koble til kablene igjen. Først den positive kabelen (+), og deretter den negative (–).
  9. Til slutt må du prøve å starte bilen. Hvis den starter, er du ferdig med oppgaven, og batteriet er byttet på riktig måte. Men hvis bilen ikke starter, bør du kontrollere kablene igjen for å forsikre deg om at de er koblet til på riktig måte.

Når du har montert det nye bilbatteriet, må du kassere det gamle batteriet på riktig måte, for det inneholder skadelige stoffer. Her kan du med fordel kontakte et bilverksted, siden de vanligvis tar imot gamle batterier. Du kan også ta en tur til nærmeste miljøstasjon.

Guiden vår som forklarer hvordan du bytter bilbatteri, gjør det enklere å løse denne oppgaven hjemme i garasjen eller innkjørselen. Og hvis du er i tvil om hvordan du skal gjøre det, er det lurt å kontakte fagfolk, slik at det blir gjort på riktig måte.

Din guide til hvordan du vedlikeholder bilbatteriet ditt

Korrekt vedlikehold av bilbatteriet bidrar til å sikre at det ikke blir flatt. Hvis du ikke vedlikeholder det regelmessig, kan det nemlig tappe batteriet noe raskere, samtidig som det reduserer levetiden. Det er flere måter å vedlikeholde batteriet på, hvis du vil gjøre det selv. Vi har laget en guide som forklarer hva du med fordel kan gjøre.

  • Kontroller det regelmessig: Du kan selv ta en titt på batteriet regelmessig, kanskje et par ganger i året. Du kan også få et verksted til å ta en titt på det, hvis du ikke vil gjøre det selv.

  • Ikke la batteriet utlades helt: Hvis du har mulighet til det, er det lurt å unngå å la batteriet utlades helt. Det bidrar nemlig til å forkorte levetiden. Hvis batteriet blir utladet, vil de elektriske platene oksidere eller «ruste», noe som fører til at batteriet mister kapasiteten permanent.
  • Kjør bilen jevnlig: Hvis du vil vedlikeholde bilbatteriet, er det lurt å kjøre bilen jevnlig. Hvis bilen din står i ro i garasjen i lengre tid, kan batteriet miste effektiviteten på sikt.

  • Rengjør batteriet: Bilbatteriet kan bli skittent over tid, og derfor er det lurt å rengjøre det fra tid til annen. Det kan nemlig lett samle seg smuss, noe som faktisk kan påvirke batteriets levetid.

  • Kontroller batteriets vannstand: Det høres kanskje rart ut, men du bør faktisk også sjekke batteriets vannstand av og til – hvis du har et tradisjonelt batteri. Og hvis vannstanden er lav, bør du etterfylle med destillert vann.
  • Riktig oppbevaring: Hvis du ikke skal bruke bilen på en stund, kan det være lurt å ta ut batteriet og oppbevare det på et trygt sted. Men du bør koble batteriet til en vedlikeholdslader mens det ikke er i bruk.

Hvis du følger de forskjellige vedlikeholdstipsene i bilbatteriguiden vår, bidrar du til å sikre at batteriet forblir i god stand. Og på den måten kan du også forlenge levetiden.

Relaterte artikler

Slik skifter du hjul selv

Slik skifter du hjul selv

Det er ingen kunst å gjøre jobben selv, og behøver ikke ta lang tid dersom du har riktig utstyr.

Guide: Kjøp en jekk til bilen din

Guide: Kjøp en jekk til bilen din

I denne guiden tipser vi deg om hva du bør tenke på når du skal kjøpe en jekk til bilen din.

Vi har reservedelene til din bil

Vi har reservedelene til din bil

I vårt søkefelt på nettsiden og i appen skriver du inn bilens registreringsnummer og får deretter et forslag til reservedeler som kan passe til din bilmodell.